Därför är skogen plötsligt iskall på Stockholmsbörsen

Skogsindutstriaktierna tillhör torsdagens största förlorare. Här är förklaringen.

De nordiska massa- och pappersbolagen föll på bred front på torsdagen med Metsä Board som tungt sänke. Det finländska bolaget vinstvarnade på morgonen för det fjärde kvartalet mot bakgrund av lägre massapriser och produktionsproblem.

Enligt Mikael Jåfs, svensk analyschef på Kepler Cheuvreux, hänger vinstvarningen dock i första hand samman med de interna svårigheterna.

"Det förefaller i första hand handla om bolagsspecifika problem och i mindre grad om en svagare massamarknad. Det integrerade bruket i Husum, som konverterats från papper till kartong, har länge varit ett irritationsmoment för bolaget", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt Metsä Board har maskinproblem vid Husums massabruk lett till en lägre produktion av såväl massa som kartong, samt till reparationskostnader.

Bolaget hänvisar också till att den kinesiska massamarknaden försvagats jämfört med tidigare förväntningar, även om efterfrågan väntas vara fortsatt god på global bas i den närmaste framtiden.

"Det är väl känt att den kinesiska marknaden försvagats och borde inte komma som en överraskning för någon", noterar Mikael Jåfs, som menar att den kraftiga börsreaktionen också hänger samman med senhöstens allmänna nervositet.

Listpriserna på nordisk långfibermassa, NBSK, har stigit trendmässigt sedan början av 2017, då ett ton massa kostade omkring 820 dollar. Sedan dess har kurvan pekat stadigt uppåt till 1.230 dollar per ton i somras, då en stabilisering skedde. På senare tid har tecken på en begynnande nedgång synts.

Metsä Board spår nu att jämförbart rörelseresultat under fjärde kvartalet 2018 blir ungefär i linje med det för det tredje kvartalet 2017. Tidigare prognos var att jämförbart rörelseresultat fjärde kvartalet skulle förbättras jämförbart med det tredje, då det uppgick till 63,7 miljoner euro.

Vid 9.40 var Metsä Board ned cirka drygt 10 procent på Helsingforsbörsen. Stora Enso var samtidigt ned nästan 7 procent, medan UPM-Kymmene tappade 3,5 procent och SCA cirka 2,5 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST