Fotograf: Mostphotos

Mörk Lucia på Stockholmsbörsen

Skakig luciahandel på Stockholmsbörsen.

Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel med en mindre uppgång, som dock snart förbyttes i negativa siffror.

Bland förlorarna märktes SEB, vars nya affärsplan fick ett svalt mottagande av marknaden, samt SCA som drogs med av sektorkollegan Metsä Boards vinstvarningsrelaterade ras.

LÄS MER: Därför är skogen plötsligt iskall på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen intog en mer defensiv hållning under torsdagseftermiddagen. Marknaden väntar närmast på räntebesked från ECB. Dämpad tysk tillväxtprognos bidrog i viss mån även till lugnare handel på de ledande europeiska börserna.

I Stockholm hamnade skogen i onåd hos investerarna då dessa oroade sig för finska Metsä Boards vinstvarning. Banker tyngde i övrigt index, framförallt SEB efter ny affärsplan.

Vid 13.20-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,8 procent till 1.482. Aktier för 5,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland var DAX-index oförändrat.

Det var mestadels nedgångar inom OMXS30-bolagen. Skogsbolaget SCA tappade mest med 4,4 procent. Finländska Metsä Board har vinstvarnat för det fjärde kvartalet. Bolaget hänvisar till produktionsproblem och en svagare massamarknad

"Det förefaller i första hand handla om bolagsspecifika problem och i mindre grad om en svagare massamarknad. Det integrerade bruket i Husum, som konverterats från papper till kartong, har länge varit ett irritationsmoment för bolaget", sade analyschefen Mikael Jåfs på Kepler Cheuvreux till Nyhetsbyrån Direkt.

Metsä Board var ned med nära 10 procent och i sektorn tappade även bolag med nettoförsäljning av massa som Stora Enso och UPM-Kymmene tappade nära 6 respektive 3 procent.

Bankerna tyngde index även om Handelsbanken steg med 0,8 procent. Banken, som har verksamhet i Storbritannien fick draghjälp av att pundet stärkts sedan premiärminister Theresa May sitter kvar minst i ett år efter att ha vunnit stöd i en misstroendeomröstning under onsdagen.

SEB gick åt motsatt håll och föll med drygt 3 procent. En ny affärsplan för kommande tre år, med bland annat ökade investeringar på programmet föll inte i god jord hos investerarkollektivet.

"De nya målen kan inte tänkas verka upphetsande och kostnadsguidningen indikerar en modest negativ utveckling jämfört med konsensusförväntningarna", skriver investmentbanken Morgan Stanley i en kommentar.

Matvarujätten ICA har haft kapitalmarknadsdag. Bolagets vd Per Strömberg, upprepade att de har tilltro att nå de finansiella målen i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. ICA har som mål att nå 4,5 procents rörelsemarginal. Vidare framkom att bolaget behöver investera i butiksnätet.

"Vi investerar runt fyra miljarder och det är mycket högre än vad vi har legat på historiskt, och ska vi klara av det långsiktigt så måste vi också ta ut kostnader. Det handlar om det vi kallar 'gamla kostnader', saker som inte kommer att vara lika viktiga framöver", sade Per Strömberg i samband med kapitalmarknadsdagen.

Kursreaktionen var sammantaget ljum och aktien handlades oförändrard.

Gruvprospekteringsbolaget Ngex steg med 3,6 procent. Bolaget kan komma att knoppa av sitt längst framskridna projekt, koppar- och guldfyndigheten Josemaria i Argentina. Efter avknoppningen består Ngex av koppar- och guldprojektet Los Helados i Chile. Ngex knoppade i sin tur av för två år sedan efter fyndigheten Filo del Sol, som numera handlas på First North under namnet Filo Mining. Ngex har

På makroagendan kvarstår räntebesked från ECB och pressträff med Mario Draghi. ECB väntas sänka sin inflationsprognos för 2019 i samband med räntebeskedet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST