Fotograf: Stina Stjernkvist

Så gick det med den skrotade miljardsatsningen i Klippan efter SD:s valframgångar

Näringslivsprofilen satte ned foten mot SD i Klippan och skrotade sin miljardsatsning i kommunen. Här hamnar den istället.

Det svenska politiska dödläget med SD i centrum har helt dominerat hösten 2018. Direkt efter valet tog näringslivsprofilen Darko Pervan beslutet att skrota en investering på 1,7 miljarder kronor som skulle ha lett till 500 nya jobb. Orsaken var att 30 procent av Klippanborna röstar på SD.

Redan före höstens val konstaterade dock professor Per Ödling att inga argument tycks bita på en växande skara svenskar som har fått för sig att det går riktigt dåligt för landet. ”Sociala medier gör att allt fler tror på katastrof trots att Sverige går som tåget”.

Som vi alla sedan fått erfara blev det ett rysarval som skapade ett rejält dödläge i svensk politik, något som flera av näringslivets tungviktare varnar för att företagen får ta smällen av.

Samtidigt som flera gamla näringslivsprofiler med Antonia Axson Johnson i spetsen efter valet drog en lans för att de borgerliga partierna måste ta makten med stöd av Sverigedemokraterna var det desto fler i det nya näringslivet som sa ifrån mot SD.

En rad tech-profiler gick ut i ett upprop och förklarade i Veckans Affärer bland annat  ”Fullständigt naivt att tro att vi kan bygga bolag med bara svenskar.”

En annan som oroade sig för SD:s framfart var Mohammed Homman, grundare av snabbväxande biotechbolaget Vironova. Techstjärnan med 15 nationaliteter i sitt bolag övervägde att lämna landet om SD gick starkt framåt i valet.

Allra längst i sitt politiska ställningstagande gick näringslivsprofilen Darko Pervan som satte ned foten mot SD i Klippan.

Med motiveringen att det “måste få konsekvenser att rösta på SD” skrotade Darko Pervan efter valet en investering på 1,7 miljarder kronor i Klippan som skulle ha gett 500 jobb. Orsaken var att 30 procent av Klippanborna röstar på SD.

LÄS MER: Klippans kommunordförande: ”Smart av Darko Pervan att visa att gränsen för profit måste dras någonstans”

Även om andra kommuner har erbjudit mark efteråt har nu styrelsen för Pervanovo beslutat att bygga “Europas största golvcenter” i Kroatien i stället.

I ett brev till Veckans Affärer berättar Darko Pervan att en rad kommuner har hört av sig om mark efter initiativet, men att avstånden blir för stora till huvudanläggningen i Viken.

I ett försök att kompensera bortfallet från Klippan har Pervanovo planerat för en utbyggnad vid Viken.

Problemet är att processen kompliceras av så långa handläggningstider att det finns en uppenbar risk för att Viken-anläggningen bara går på en fjärdedel av sin kapacitet.

Då Pervanovo redan har 850 anställda i Kroatien och landet har en betydligt smidigare process för miljötillstånd än Sverige planerar golvjätten att öka produktionen i landet för att kompensera eventuella bortfall vid Viken.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST