Fotograf: Dan Taylor

Musks revansch: Blankarna förlorar miljarder när Tesla går urstarkt på fallande börs

Tesla är USA:s mest blankade aktie. Men till blankarnas förtret har elbilsbolaget slagit börsen rejält de senaste tre månaderna – med en uppgång på 45 procent.

2018 har varit ett tumultartat år för Tesla, kantat av produktionsproblem och grundaren Elon Musks bekymmer med, bland annat, den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen.

Läs mer: Elon Musk hånar amerikanska finansinspektionen på Twitter

Problemen har inte undgått blankarna. Enligt analysbolaget S3 Partner är Tesla USA:s mest blankade aktie. I dagsläget har Tesla korta positioner på motsvarande drygt 90 miljarder kronor emot sig.

Elon Musk har vid ett flertal tillfällen uttryckt att han ogillar blankandet i aktien.

"Vad de gör borde vara olagligt", twittrade han exempelvis i början av oktober.

Men det senaste kvartalet har antagligen varit kostsamt för de flesta blankare. Sedan Tesla nådde årslägsta i början av oktober har aktien stigit 45 procent. Samtidigt har det breda S&P 500-indexet fallit 8 procent, skriver Business Insider.

Uppgången beror bland annat på Teslas oväntat starka rapport för det tredje kvartalet då bolaget visade vinst för första gången på två år.

Dessutom har uppgången, enligt S3-chefen, delvis drivits av att blankare tvingas att köpa tillbaka Tesla-aktien till en högre kurs än de egentligen hade velat, och därför bidrar till ett än högre pris.

"Allt som allt är Tesla-blankarna väldigt envisa, trots att de är back 58 miljarder kronor sedan 2016", säger S3-chefen Ihor Dusaniwsky till Business Insider.

Läs mer: Musk: Tesla var bara veckor från konkurs


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST