Fotograf: Richard Drew/TT

Fordon tar täten på stigande USA-börser

New York-börserna inledde positivt på tisdagen. Uppgifter om att Kinas vice premiärminister Liu He har talat med USA:s finansminister Steven Mnuchin om den fortsatta tidtabellen för handelssamtal gav stöd.

Enligt Wall Street Journal ska "fundamentala förändringar" i Kinas ekonomiska politik också ha diskuterats. Donald Trump skrev i en tweet att "väldigt produktiva konversationer pågår med Kina!".

Vid 16.15-tiden var Dow Jones industriindex upp 0,7 procent till 24.600. S&P 500 hade ökade 1,0 procent till 2.663 medan Nasdaq hade stigit 1,1 procent till 7.094.

Läs även: Uppgifter: Kanadensisk ex-diplomat gripen i Kina

Fordon inledde starkt efter ökad optimism i handelskriget med Kina. Enligt Bloombergs källor avser Kina sänka importtullarna på amerikanska bilar till 15 procent, från dagens 40 procent. General Motors avancerade 3,2 procent medan Ford och Fiat Chrysler var upp 1,6 procent vardera.

Även flera teknikbolag gav stöd åt tisdagens uppgång med Twitter upp drygt 4 procent, medan Microsoft steg 1,9 procent. Apple backade däremot 0,8 procent.

Läs även: Microsoft köper mark i Norrland för 270 miljoner kronor

Amazon kommer att hålla en presskonferens onsdag morgon i Stockholm där två nyheter kommer att presenteras. Aktien var upp 1,0 procent.

Bland övriga teknikaktier handlades halvledarbolaget AMD upp 2,5 procent.

På tisdagen ska Googles vd Sundar Pichai vittna inför den amerikanska kongressen. Han väntas bland annat få frågor om huruvida bolagets sökmotor har någon politisk slagsida, och om Googles eventuella planer på att återvända till Kina. Moderbolaget Alphabet var upp drygt 1 procent.

Råoljepriset steg efter rapporter om produktionsstörningar i Libyen. Landets statliga oljebolag har deklarerat force majeure beträffande exporten från oljefältet El Shahara efter en attack mot anläggningen.

Den amerikanska mobiloperatören Verizon meddelade att bolaget tar en kostnad på 1,3-1,6 miljarder dollar efter skatt under det fjärde kvartalet, med hänsyn till bolagets nedskärningar av 10.400 anställda, som meddelades på måndagen. Aktien steg 1,7 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp en punkt till 2,86 procent.

Läs även: Klädmärke rasar på börsen efter kinesiska uppmaningar till bojkott


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST