Krypto-niten: Bitcoin blev allas slagpåse när febern övergick i frossa

2018 blev ett minst sagt omtumlande år för bitcoin. Kursen dök medan höjdare turades om att såga kryptovalutan. Sargad, men trots allt vid liv, går kryptovalutan in i 2019.

För precis ett år sedan var kursen för en bitcoin, den vanligaste så kallade kryptovalutan, 17 000 dollar. Detta efter att ha rusat över 1000 procent på 12 månader, i släptåg på kryptovalutor som tokrusat värre än så, många 1000 procent.

Det har varit ett tufft år sedan dess, med ett ras på 80 procent för den omhuldade kryptovalutan. Idag handlas bitcoin till lite drygt 3000 dollar.

Alla snackade krypto och bitcoin i slutet av 2017 och början av 2018.
Och världens första bitcoin-miljardär förklarade ”Det här är bara början”

Men redan då började också tvivlarna dyka upp. Svensken som grundat en av världens största bitcoin-sajter sade sig totalt tappat tron på kryptovalutan: ”Så gott som oanvändbar” var hans dom.

Finansmannen Christer Gardells avfyrade sin syrliga bitcoin-varning: ”Ingen vill missa tåget – men de kommer ångra att de sitter på det”

Och nätmäklaren Avanzas högprofilerade spararguru Claes Hemberg förklarade ”Bitcoin är nya Fingerprint”
Tyngst av dem alla, världens främsta investerare genom tiderna. När Warren Buffett sågar investeringar i kryptovalutor med orden: "Kommer sluta illa" är det många som lyssnar.
Investmentbanken Merrill Lynch förbjuder nu också i början av januari i år all handel med bitcoin

Och finansvärldens tungviktare fortsätter avfyra sågningar av kryptovalutor i allmänhet och bitcoin i synnerhet. "Största bedrägeriet i historien" ryter den kände amerikanske ekonomen Nouriel Roubini.

Nu börjar allt fler dra öronen åt sig och i mars beslutar både Google och Facebook att förbjuda all annonsering för kryptovalutor vilket får marknaden att skaka.

Men än är inte loppet kört. Bitcoin fortsätter dock att splittra världen.Twitters grundare Jack Dorsey är fortsatt optimist och förklarar: ”Bitcoin tar över världen och ersätter alla andra valutor”. Och finanslegendaren George Soros uppges under våren förbereda sig för att handla kryptovalutor, trots efter att han kallat kryptovalutor för en bubbla så sent som i januari. Samtidigt rapporteras att millennials nu lämnar toppjobben för att bli rika på bitcoin – och det leder till talangbrist hos bankerna.

Men sommaren blir inte bara svettig för oss semestrande svenskar på hemmaplan. Kryptovalutan halkar under juni ned till lägsta nivån sedan november. Cyberintrång samt oro för vad lagstiftarna ska hitta på har kraftigt minskat investerarintresset.
Bitcoin-kursen slaktas – och nu talas det om att kryptovalutornas "IT-bubbla" har spruckit.

Ordentligt ner har det burit under årets sista veckor. Kanske upplever bitcoin nu sina dödsryckningar, menade UBS Global Wealth Managements chefsekonom i slutet av november efter att kryptovalutans värde rasat ordentligt under hösten. "Jag har kommit för att begrava bitcoin" förkunnade han.

I skrivande stund står som sagt bitcoinkursen kring drygt 3 000 dollar. Det betyder ett ras på 80 procent det gångna året. Men det är trots allt nära 700 procents uppgång om vi tittar tillbaka tre år.

”Så ryktet om min död är starkt överdrivet” hälsar kryptovalutan inför det nya året.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST