Fotograf: Richard Drew/TT

Ny vecka, nytt börsfall – handelsoro tynger

Stockholmsbörsen inleder den nya veckan med sjunkande kurser på fortsatt handelsoro. Vid 09.15-tiden var OMXS30 ned omkring 0,6 procent.

New York-börserna avslutade i fredags en dyster börsvecka med breda nedgångar. Ökad handelsoro överskuggade den milda jobbrapporten. Marknaderna i Asien följde med breda nedgångar. Statistik från Kina visade på fortsatt inbromsning i världens näst största ekonomi.

Oljepriserna har noterats med ganska små förändringar hittills på måndagsmorgonen efter förra veckans stora rörelser. Brentoljan har stigit något. I fredags rusade oljepriset efter att Opec-länderna vid sitt möte i Wien enats om en produktionsminskning.

Vid 8.40-tiden pekade terminerna för tyska DAX och franska CAC40-index 1,1 respektive 0,4 procent ned. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång med 0,8 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

På nyhetsfronten har märkts att ÅF lägger ett rekommenderat kontant bud på den finländska konsultfirman Pöyry. Fyra större aktieägare i Pöyry har förbundit sig att i en riktad nyemission bli aktieägare i det sammanslagna ingenjörs- och konsultbolaget. Budet ligger på 10,20 euro kontant per aktie, en premie om 46 procent jämfört med fredagens stängning.

Läs mer: ÅF lägger bud på finsk konsultfirma

Finansinspektionens experter påtalade i en promemoria från förra året att det förekom brister i storbankernas arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Svenska Dagbladet. Enligt en hemlig promemoria som tidningen tagit del av riktade experterna hård kritik mot de båda storbankerna SEB och Swedbank.

Två ledamöter i Starbreeze styrelse har begärt utträde och styrelsen är därmed inte längre beslutsför till dess att bolagsstämman valt nya ledamöter.

Läs mer: Starbreeze styrelse ej beslutsför efter två avhopp

Läkemedelsföretaget Neurovive föreslår en företrädeemission på cirka 124 miljoner kronor. Teckningskursen är 1:35 kronor per aktie. I fredags stängde aktien på 2:43 kronor. I samband med delårsrapporten i november angav Neurovive att koncernen är i behov av tillkommande finansiering under första halvåret 2019 för att säkra den fortsatta driften.

Läs även: Aktietips: Tre att köpa – och fyra att avstå

Rekommendationer:

* HSBC höjer sin rekommendation för ABB till köp från behåll. Riktkursen sänks till 25 från 26 schweizerfranc.

* Morgan Stanley höjer riktkursen för Getinge till 90 kronor från 75 kronor. Rekommendationen undervikt upprepas, enligt Bloomberg.

* Deutsche Bank höjer Sobi till köp från tidigare behåll. Riktkursen sätts till 245 kronor mot tidigare 200 kronor.

* Pareto Securities sänker riktkursen för Sectra till 200 kronor från 215 kronor. Rekommendationen sälj upprepas.

* DI rekommenderar köp av fastighetsbolaget Heba, som har en av högsta substansrabatterna i sektorn. Tidningen pekar på att det är svårt att hitta någon aktie på Stockholmsbörsen med lägre risk än Heba.

* Börsveckan ger köpråd för Scandic Hotels, Sintercast och Ferronordic Machines.

På dagens agenda finns att bioteknikbolaget Bioinvent arrangerar kapitalmarknadsdag i eftermiddag. Ica publicerar månadsförsäljning i Sverige för november klockan 8.45.

Solenergiföretaget Azelio gör debut på First North. I nyemissionen för listningen är teckningskursen 22 kronor per aktie.

Stefan Löfven ska meddela talmannen hur det går med hans regeringsalternativ.

Makroagendan:

- SCB: hushållskonsumtion oktober kl 9.30

- SCB: restaurangindex oktober kl 9.30

- Storbritannien: industriproduktion oktober kl 10.30

- Storbritannien: BNP oktober kl 10.30

- AF: veckostatistik kl 10.45

- USA: JOLTS-data, lediga platser mm, oktober kl 16.00


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST