Fotograf: Mostphotos

Efter gårdagens katastrofras - Stockholmsbörsen tar revansch

Efter gårdagens genomklappning på Stockholmsbörsen - lite fredagsmys på marknaden idag.

Stockholmsbörsen återhämtade sig rejält i den inledande handeln på fredagen efter en mer positiv utveckling i USA och stigande Asien-börser.

Att Federal Reserve signalerat en försiktigare väg mot räntehöjningar bidrog till ett förbättrat sentiment i USA. Även oljepriset har vänt upp från lägre nivåer och på Stockholmbörsen tog Ericsson täten i en bred uppgång.

Stockholmsbörsens OMXS30-steg hade vid 10.10-tiden stigit med 1,7 procent till nivån 1.461. Aktier till ett värde av 2,2 miljarder kronor hade då omsatts.

Bland OMXS30-bolagen sågs högre kurser för samtliga bolag. Telekombolaget Ericsson steg mest med en uppgång på 3,4 procent. Bolaget betraktas som vinnare när flera länder uppmanat sina operatörer att inte använda kinesiska tillverkare på grund av risk för informationsläckor och cyberattacker. Ytterligare ett land, Japan, har övervägt att inte köpa telekomutrustning från kinesiska tillverkare som Huawei och ZTE.

Bakom Ericsson följde Electrolux som var upp med nära 3 procent.

Volvo steg 1 procent. Lastbilstillverkaren räknar fortfarande med att möta en efterfrågan på "god nivå" i Nordamerika under 2019. Bolagets prognos från oktober kan ha varit "på den konservativa sidan" sade vd Martin Lundstedt till Bloomberg News.

DNB Markets har i en ny analys tittat på hur tidigare komponentfel för Volvo påverkat lastbilstillverkaren. Banken räknar med att Volvos återkallande för att åtgärda komponentfelet i avgasefterbehandlingssystemet kan tynga resultatet väsentligt.

"Vårt basscenario indikerar kostnader på 3-4 miljarder kronor, men i det mest negativa scenariot kan de bli 13 miljarder kronor", skriver DNB i en analys.

Atlas Copco steg 1,5 procent, vilket var något mindre än övriga industribolag. Barclays har sänkt rekommendation från övervikt till jämvikt med riktkurs 220 kronor. A-aktien noterades till 211 kronor.

Utanför OMXS30-bolagen sågs betting och casino-bolag stiga. Evolution Gaming var upp med 5,7 procent. Kindred och Betsson steg med drygt 3 procent.

Catena Media, affiliatebolaget inom betting, var upp 1 procent. Hedgefonden Bodenholm har köpt ytterligare aktier i bolaget och är nu bolagets tredje största ägare.

Xspray Pharma, som genomfört en riktad emission på 92 miljoner kronor till kursen 67 kronor, noterades till 72:10 kronor. En uppgång på 2,4 procent.

Högt på vinnarlistan fanns Multiq, vars aktie rusade närmare 40 procent. Bolaget har fått order från statligt spelbolag värt över 40 miljoner kronor.

"Detta är den största enskilda ordern för Multiq på många år", noterade tillförordnade vd:n Lars Pålsson.

Q-linea som gjorde debut på Nasdaq noterades till 67 kronor. Teckningskursen låg på 68 kronor.

Nykomlingen Neodynamics, som listats på Spotlight, sjönk med närmare 40 procent i handelspremiären.

Händelser att se fram emot under handelsdagen är ett pågående Opec-möte. Under eftermiddagen väntas även amerikansk sysselsättningsstatistik.

"Feds största oro är just att den starka arbetsmarknaden ska trycka upp lönerna så att inflationen skenar", skriver SEB i en kommentar.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST