Fotograf: Vincent Yu/TT

Huaweis finanschef gripen på USA:s begäran – kinesiska börser faller

Huaweis finanschef Wanzhou Meng har gripits i Kanada efter en begäran om utlämning från USA.

Det rapporterar flera internationella medier, däribland Financial Times och Bloomberg News.

Wanzhou Meng, som är dotter till Huaweis grundare, frihetsberövades enligt uppgifterna i söndags. Anklagelserna från USA handlar om att sanktionerna mot Iran har brutits, men vilken roll Huawei och Wanzhou Meng beskylls för i detta framgår inte i rapporteringen.

Läs även: Storbritanniens spionchef varnar för Ericssons kinesiska konkurrent

Gripandet har utlöst kraftiga protester från kinesiskt håll. Kinas ambassad i Kanada har begärt att Wanzhou Meng ska släppas omedelbart.

Nyheten om gripande kommer samtidigt som handelssamtalen mellan USA och Kina är inne i ett känsligt skede, påtalar flera bedömare.

Asiatiska börsindex har tappat under natten.

Värst drabbades kinesiska aktier efter att Huaweis finanschef, Wanzhou Meng, gripits i Kanada på en begäran från USA om utlämning. Något som skapade oro för att utvecklingen i handelssamtalen mellan USA och Kina skulle påverkas negativt av gripandet.

"Huawei är världens största tillverkare av telekommunikationsutrustning och det här kan vara ett budskap att USA aldrig kommer att ge med sig när det kommer till informationsteknik", sade Kazuyoshui Saito, analytiker på Iwai Cosmo Securities till Bloomberg New.

På de kinesiska börserna noterades många elektroniktillverkare lägre med nedgångar på över 3 procent. I Hongkong var Huaweis telekomkollega ZTE ner 8,4 procent, och i Sydkorea backade världens största tillverkare av minneschip, Samsung Electronics, 2,4 procent.

Även i Japan slog gripandet hårt mot elektronikaktier. Dessutom stärktes yenen mot dollarn när investerare letade efter säkrare placeringar, vilket i sin tur pressade japanska aktier ytterligare.

Marknadstemperatur klockan 07:30
================================              
MSCI Asia Apex 50 -2,5%    
Nikkei 225 -1,9%    
Hongkong Hang Seng -2,9%     
Kinas Shanghai Comp -1,7%     
Kinas Shenzhen Comp -2,1%    
Taiwan Taiex -2,3%    
Sydkorea Kospi -1,6%    
Indien BSE Sensex 30 -1,0%    
Singapore Straits -1,4%     
Australia S&P/ASX200 -0,2%     

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST