Hoppa till innehållet

Hela listan: Här är näringslivets 125 mäktigaste kvinnor

För 22:a året i rad och för första gången i Dagens industri – här är årets lista över Näringslivets mäktigaste kvinnor.

Vi presenterar 125 kvinnor med stor makt att utveckla sina bolag och organisationer och därmed hela samhället mot ett jämställt näringsliv. 

Foto: Amanda Lindgren

1. Carina Åkerström, Vd, Handelsbanken 

Carina Åkerström
Carina ÅkerströmFoto: Joey Abrait

Efter en chefskarusell med tre vd-byten på fyra år var det i fjol dags för Carina Åkerström att kliva högst upp i storbankens hierarki. Det är nu upp till henne att som första kvinna på posten vända Handelsbankens nedåtgående trend med kostnader som ökar snabbare än intäkterna. I verktygslådan har hon omkring 12.500 ­anställda, 770 bankkontor och mer än 3.000 miljarder kronor i balansomslutning.

2. Allison Kirkby, Tillträdande vd, Telia Company
Vinnare i kategorin Toppchef

Allison Kirkby
Allison KirkbyFoto: Amanda Lindgren

Nordens telekomdrottning tar nästa stora steg i karriären. Efter vd-posterna på Stenbecksfärens Tele 2 och Danmarks största operatör TDC tar hon snart över som vd på Telia Company. Skotskan är rätt kvinna på rätt plats i den hårt konkurrensutsatta operatörsbranschen. Började knacka dörr som mjölkbud redan i småskolan för att sedan drillas i konsumentvarujätten Procter & Gambles hårda ”säljskola” i 20 år.

3. Caroline Berg, Ägare och ordförande, Axel Johnson
Vinnare i kategorin Ägare

Caroline Berg
Caroline BergFoto: Joey Abrait

Har allt mer tagit över som familjeöverhuvud och styr nu över svensk detaljhandels mäktigaste sfär, Axel Johnson. Därmed är hon ytterst ansvarig för den långsiktiga strategin för bolag och varumärken som Åhléns, Hemköp, Willys, Dustin, Designtorget, Filippa K med flera i en tid när hela handeln står inför ett aldrig tidigare skådat förändringstryck i spåren av e-handeln och de allt tuffare hållbarhetskraven från omvärlden.

4. Cristina Stenbeck, Ägare, Kinnevik

Cristina Stenbeck.
Cristina Stenbeck.Foto: Jack Mikrut

Förvaltar ett viktigt arv, men bryter helst ny mark och går sin egen väg. Lämnade under 2019 de flesta uppdragen i Kinneviksfären för att i stället använda sin erfarenhet, sin makt, sina pengar och kontakter till att hjälpa unga och innovativa entreprenörer att få sina idéer och bolag att växa. På god väg att bli en av de viktigaste spelarna i VC- och startup-Sverige.

5. Annica Bresky, Vd, Stora Enso
Vinnare i kategorin Stjärnskott

Annica Bresky.
Annica Bresky.Foto: Jesper Frisk

Klimatkris och plastförödelse är några av mänsklighetens allra största utmaningar just nu. Som den tyngsta direktören i europeiska skogsindustrin har hon makten att driva på omställningen från fossil­åldern till en framtida biobaserad värld med den svenska och nordiska skogen som den värdefulla ­råvaran.

6. Helena Hedblom, Vd och koncernchef, Epiroc AB

Helena Hedblom.
Helena Hedblom.Foto: Petronelle Halvorsen

Mäktigaste kvinnan i den svenska verkstadsindustrin som ska ta den stolta svenska paradgrenen gruv­utrustning mot nya djup. Hon är en riktig långvägare i branschen med 20 år i en rad olika roller inom Atlas Copco, från vilket Epiroc senare knoppades av. 

7. Carolina Dybeck Happe, Finanschef, General Electric

Carolina Dybeck Happe
Carolina Dybeck HappeFoto: Lieselotte van der Meijs

Efter en vd-karriär i tillväxtsuccén Assa Abloy och i Danska jätten A.P. Møller-Mærsk tog hon klivet över Atlanten och blev mäktigaste svensk i amerikanskt näringsliv. Som finansdirektör i problemtyngda General Electric har hon ett av USA:s tuffaste jobb med att kapa kostnaderna och minska skuldberget i konglomeratet samtidigt som myndigheterna granskar koncernens ifrågasatta redovisning.

8. Katarina Ageborg, Sverigechef, Astra Zeneca 

Katarina Ageborg.
Katarina Ageborg.Foto: Patrik Olsson

Astra Zeneca må vara brittiskt men läkemedelsjätten och dess Sverigechef har en central plats i den viktiga svenska lifescience-sektorn, som ­förebild, motor, partner och kompetensförsörjare. Hon är inte bara Sverigechef utan har också plats i koncernledningen där hon är ­globalt ansvarig för branschens viktiga områden regelefterlevnad och hållbarhet.

9. Kerstin af Jochnick, Oberoende ledamot i styrelsen för ECB:s banktillsyn

Kerstin af Jochnick.
Kerstin af Jochnick.Foto: Joey Abrait

Från en av Finanssveriges mäktigaste i egenskap av förste vice riksbankschef har hon nu en stor del av hela det europeiska banksystemets öde i sina händer. I Europeiska centralbankens tillsynsmyndighet ska hon hålla örnkoll på de större, systemkritiska bankerna i Europa och ­därmed vidmakthålla stabila finansiella marknader i Europa – och världen.

10. Helena Stjernholm, Vd, Industrivärden

Helena Stjernholm
Helena StjernholmFoto: Emma-Sofia Olsson

Hon tog inte med sig mycket av riskaptiten från sina år i riskkapitalvärlden till Industrivärden. På Investmentbolaget har hon i stället ytterligare stärkt greppet om makten över några av svenskt näringslivs främsta klenoder som Volvo, Sandvik och Handelsbanken.

11. Helena Helmersson, Vd, H&M

Helena Helmersson.
Helena Helmersson.Foto: Amanda Lindgren

Hon utnämndes i egenskap av H&M:s hållbarhetschef till Näringslivets mäktigaste kvinna redan för sex år sedan av Veckans Affärer. ­Hennes gedigna erfarenhet och kunskaper inom detta område har nu tagit henne till vd-posten på ett av världens största mode­företag. Det är här klädindustrin har sina allra främsta utmaningar, såväl när det gäller miljömässig som social hållbarhet.

12. Åsa Bergman, Vd, Sweco

Åsa Bergman.
Åsa Bergman.Foto: Jesper Frisk

Styr över 15.000 medarbetare i 70 länder. Med fokus på urbanisering, digitalisering, globalisering har konsultjättens aktiekurs mer än dubblats bara det senaste året. Utsågs förra året till ­Näringslivets mäktigaste kvinna.

13. Gun Nilsson, Vd, Melker Schörling AB

Gun Nilsson.
Gun Nilsson.Foto: AMANDA LINDGREN

Förvaltar miljardimperiet som en av Sveriges mest framgångsrika och förmögna finansmän, Melker Schörling, byggt upp. Ansvarar för en ­aktieportfölj späckad med innehav i bolag som Hexagon, Assa Abloy, Securitas och Hexpol.

14. Mia Brunell Livfors, Vd, Axel Johnson

Mia Brunell Livfors.
Mia Brunell Livfors.Foto: Tor Johnsson

Styr en av Sveriges största handels- och industrisfärer. Och det i den mest omvälvande av tider för inte minst detaljhandeln, där digitaliseringen och e-handeln samt klimat- och hållbarhetskraven rört om rejält och lämnat mycket av retaildöd efter sig. Själv tror hon att ”peak butik” redan är passerad.

15. Jenny Larsson, Vd, ABB Power Grids Sweden

Nytillträdd vd för ABB:s spjutspets i den globala klimatkampen, kraftdelen med framtidsprodukter som energilager och sol- och vindkraftsrelaterad teknik. Snart blir hon dock japansk toppchef, när affären där hennes halva av ABB nyligen såldes till Hitachi blir definitivt klar.

16. Anna Ohlsson-Leijon, Vice vd och Europachef, Electrolux 

En riktig långvägare i vitvarujätten som avancerat från projektledare över finansdirektörsrollen till att basa över hela den viktiga Europamarknaden. Figurerar som en möjlig kandidat att en dag ta över hela Electrolux efter vd Jonas Samuelson.

17. Ylva Wessén, Vd, Folksam

Som vd för Sveriges största försäkringsgrupp mätt i premier är hon branschens verkliga tungviktare. Hon leder därmed också en av de mest högljudda och radikala institutionella placerarna som gått i bräschen för mer ansvarsfulla investeringar, bland annat som en av grundarna till ­Net-Zero Asset Owner Alliance, som samlar kapitalägare med en samlad förvaltning på 43.000 miljarder kronor.

18. Lena Herder, Sverigechef, Ikea

Basar över Ikea Sverige, och hemmamarknaden är fortfarande viktig för en av våra främsta globala exportsuccér. I synnerhet nu i den omfattande transformationen efter grundaren Ingvar Kamprads död och i anpassningen till de snabba förändringarna med ökad e-handel och hårdare hållbarhetskrav. 

19. Liv Forhaug, Vd, Martin & Servera

Före detta McKinsey-partner som i egenskap av strategi- och affärsutvecklingschef på Ica-gruppen länge var hjärnan bakom dagligvarujättens såväl digitala utveckling som förvärvsstrategi.  Nu basar hon istället över Sveriges restauranggrossistjätte Martin & Servera med en omsättning på 15 miljarder kronor.

20. Cecilia Skingsley, Vice riksbankschef, Riksbanken 

Cecilia Skingsley.
Cecilia Skingsley.Foto: Jesper Frisk

Som förste vice riksbankschef är hon en av de allra tyngsta maktfaktorerna i den svenska penningpolitiken som ”ska se till att pengarna behåller sitt värde över tid”.  Ligger säkerligen bra till att ta över som högsta chef för världens äldsta centralbank när Stefan Ingves förordnande går ut.

21. Helena Saxon, Finansdirektör, Investor 

Med analytikererfarenhet från Goldman Sachs i bagaget har hon nu varit Investor trogen i 23 år och är i dag finansdirektör i det tyngsta investmentbolaget. Därmed en av dem som har allra bäst koll på och kontroll över några av våra största svenska börsbolag, som Atlas Copco, ABB, Astra Zeneca, Ericsson och SEB.

22. Antonia Ax:son Johnson, Ägare, Axel Johnson 

Svenskt näringslivs grand old lady fortsätter ­visserligen med ålderns rätt att trappa ned sitt engagemang. Men hon släpper inte huvudägarskapet i en av Sveriges tyngsta handels- och ­industrigrupper. Så sista ordet i Axel Johnson är nog fortfarande i vissa avgörande beslut hennes. 

23. Carla De Geyseleer, Finansdirektör, Volvo Cars  

Som finansdirektör på Volvo Cars har hon nu till uppgift att tillsammans med vd Håkan Samuelsson gifta ihop bolaget med kinesiska ägarbolaget Geely inför den planerade börsnoteringen.  

24. Lisa Åberg, Senior partner, McKinsey  

Enda kvinna som är senior partner i Norden hos tyngsta managementkonsultfirman McKinsey.  En roll som leder direkt till näringslivets högsta ledningar, i synnerhet inom healthcare och ­private equity.

25. Danica Kragic, Professor, Wasp  

Robotprofessorn från KTH driver utvecklingen på en rad viktiga områden. Hon är programansvarig för Wallenbergfinansierade AI-projektet Wasp, samtidigt som hon bland annat forskar på hur tekniken kan förbättra återvinningsprocessen av kläder. Sitter även i H&M:s, Saabs och Fam:s ­styrelser. 

26. Hanna Stjärne, Vd, SVT  

I snart sex år har hon innehaft Mediesveriges tyngsta chefspost, vd för SVT. I de senaste årens brutala strukturomvandling i mediebranschen i spåren av digitaliseringen har public service dessutom fått en allt mer framskjuten makt­position. 

27. Ulla Parkkinen, Grundare och vd, ALM Education
Vinnare i kategorin Entreprenör

Ulla Parkkinen.
Ulla Parkkinen.Foto: Oskar Omne

Med rötterna i finska Karelen har hon trotsat ­fördomar mot såväl invandrare som muslimer, inte minst kvinnliga, och skapat en koncern med alltifrån skolor till catering. En tydlig etisk kompass har hjälpt henne på vägen i att vara drivande i integrations- och utbildningsfrågor.

28. Caroline af Ugglas, Vice vd, Svenskt Näringsliv

Som vice vd och med ansvar för ägarfrågor på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är hon en av dem med främsta ansvaret för att ytterligare stimulera och främja svenskt före­tagande. Sitter i styrelserna för AMF Pension och Beijer Alma.

29. Katarina Martinson, Ägare, Fastighets AB L E Lundberg 

Gör sig tillsammans med systern Louise Lindh fortsatt redo att ta över kommandot för det allt mäktigare familjeimperiet Lundbergs genom en rad styrelseuppdrag. Satsar också på egna ­affärer via egna investmentbolaget Fidelio och nosar upp nya bolag genom att bl a sitta i ­Handelshögskolans inkubator SSE Business Labs Advisory Board.

29. Louise Lindh Ägare, Fastighets AB L E Lundberg

Sitter på tung ägarmakt i fastighetsbranschen i egenskap av vd för och storägare till Fastighets AB L E Lundberg. I egenskap av arvtagare till Lundbergimperiet får hon också ett allt större inflytande över en ansenlig del av svenskt näringsliv.  

31. Hannele Arvonen, Vd, Sveaskog

Har ägnat sitt liv åt skogsindustrin och arbetat i såväl Finland, Tyskland som Ryssland. Nu högsta chef för Sveriges största skogsägare. ”Vi är en av lösningarna i den globala klimatfrågan”, konstaterade hon nyligen i en intervju.

32. Ingrid Bonde, Styrelseproffs, bland annat Alecta, Hoist och Klimatpolitiska rådet
Vinnare i kategorin Styrelseproffs

Ingrid Bonde.
Ingrid Bonde.Foto: Jesper Frisk

Svingar ordförandeklubban i Alecta, Apoteket, Hoist och föreslås nu bli vice ordförande i Telia. Som ordförande i Klimatpolitiska rådet ska hon leda Sveriges kunnigaste experter inom det ­klimatpolitiska området.

33. Johanna Norberg, Sverigechef, Danske Bank 

Med en gedigen bankkarriär via Nordea och Handelsbanken styr hon nu Danske Banks Sverigeverksamhet. Tredje kvinnan på raken på vd-posten för Danske i Sverige och en stark röst för kvotering. ”Jag tycker att man kan kvotera i alla led, mycket bredare i samhället”, förklarade hon för Di i höstas.

34. Madeleine Persson, Varumärkeschef, H&M 

Madeleine Persson (ej släkt med ägarfamiljen) har många år bakom sig på listan över närings­livets mäktigaste kvinnor. Sitter på en nyckelroll i en tid när klädjätten hanterar stora utmaningar och krav i en bransch i ständig förändring.

35. Marianne Nilsson, Chef för ägarstyrning, Robur  

Den institutionella ägarmaktens verkliga veteran. I 16 år har hon basat över ägarstyrningen på Sveriges största fondbolag Swedbank Robur. Med sina platser i tolv valberedningar har hon stort inflytande över vilka som leder näringslivet.

36. Kerstin Hessius, Vd, Tredje AP-Fonden  

Har med en rad tunga poster i finansbranschen varit med på listan över Näringslivets mäktigaste kvinnor sedan den instiftades 1999. I sin roll som vd för Tredje AP-Fonden har hon generationers framtid i sina händer.

37. Lena Erixon, Generaldirektör, Trafikverket

Sveriges infrastrukturs öde vilar i hennes händer. Som generaldirektör för Trafikverket har hon ansvaret för såväl landets järnvägar som vägnät. En skaplig utmaning som gäller både landets ekonomiska utveckling och miljö och klimat.

38. Lotta Lyrå, Vd, Clas Ohlson 

Måste både tillfredsställa börsens kortsiktiga kvartalskapitalism och satsa långsiktigt för att överleva branschens omställning. Något hon hittills tacklat med nya butikskoncept, nya tjänsteintäkter och samarbete med Amazon.

39. Ebba Ljungerud, Vd, Paradox Interactive 

En tung maktfaktor i gamingvärlden. Har en ­gedigen bakgrund från bettingsektorn, det vill säga casino, poker, odds med mera, och bolaget Kindred där hon var kommersiell chef.

40. Maria-Pia Hope, Vd och managing Partner, Advokatfirman Vinge Stockholm 

Vd för landets största affärsjuristbyå. För ”innovation, mod, ledarskap och ett starkt engagemang för jämställdhetsfrågor” fick hon i höstas Advokatsamfundets pris för framstående insatser inom advokatyrket.

41. Anna Breman, Vice riksbankschef, Riksbanken  

En av Sveriges sex riksbanksdirektörer. Som nykomling satte hon ner foten direkt vid sitt första räntemöte och röstade emot majoriteten inklusive riksbankschefen Stefan Ingves, att höja ­räntan strax före jul i fjol. 

42. Darja Isaksson, Generaldirektör, Vinnova  

Har makten att styra hur staten fokuserar på och finansierar innovationsprojekt. Digitalisering och hållbarhet och hur dessa megatrender kan korsbefruktas ligger henne varmast om hjärtat. 

43. Eva Halvarsson, Vd, Andra AP-fonden 

Ansvarar för drygt 330 miljarder kronor av svenskarnas pensionspengar i egenskap av vd för Andra AP-fonden som förvaltas från Göteborg. Därmed en betydande maktfaktor i Sveriges andra stad.

44. Elisabeth Douglas, Ägare, Latour och Wasatornet 

En av Sveriges rikaste och har framgångsrikt byggt upp familjeimperiet kring investmentbolagen Latour och Wasatornet tillsammans med maken Gustaf, och på senare år också tillsammans med sönerna Carl och Eric.

45. Charlotte Strömberg, Styrelseproffs, bland annat Castellum, Kinnevik

Inte många överträffar henne vare sig i finansbranscherfarenhet eller styrelsedito. Har haft tunga positioner på Carnegie, Jones Lang ­LaSalle, Alfred Berg, Swedbank Robur och sitter i styrelserna för bland andra Kinnevik, Clas ­Ohlson och Skanska.

46. Elisabeth Beskow, Sverige-vd, DNB  

Med gedigen bankerfarenhet från såväl SEB som Swedbank är hon i dag såväl Sverige-vd som Nordeuropa chef för norska storbanken DNB.

47. Kirsten Rausing, Ägare, Tetra Laval  

Äldst i syskonskaran som ärvde ägandet i Tetra Laval efter fadern Gad Rausing. Hon sägs vara den som stod fadern närmast och den som ­bestämmer när det gäller familjens affärer.  

48. Cilla Benkö, Vd, Sveriges Radio  

Styr Sveriges Radio som är i den absoluta toppen när svenskarnas förtroende för medierna mäts. Tog nyligen emot medalj från kungen för ”framstående insatser inom svenskt medie­väsende”.

49. Jessica Schultz, Partner, investerare, Northzone   

Hennes matkassebolag Hello Fresh är börsnoterat i Tyskland och värderat till 25 miljarder kronor. Hon finansierar nu andra svenska startups som partner i framgångsrika VC-firman Northzone som har bolag som Spotify, Klarna, Avito och Izettle i portföljen.

50. Märta Schörling Andreen & Sofia Schörling Högberg, Ägare bland annat Hexagon, Securitas, Schörling

Arvtagarna efter en av Sveriges allra mest framgångsrika investerare genom tiderna, Melker Schörling, har flyttat fram sina maktpositioner i sfären allt mer de senaste åren.

52. Johanna Skogestig, Vd, Vasakronan 

Befinner sig i den absoluta toppen i branschen i egenskap av vd för Sveriges största fastighetsbolag, Vasakronan, som ägs av Första till Fjärde AP-fonden. Hon förvaltar därmed en fastighetsportfölj värderad till 150 miljarder kronor.

53. Biljana Pehrsson,Vd, Kungsleden  

En spikrak karriär i fastighetsbranschen har tagit henne till vd-posten på Kungsleden. Hon har ­antagit en av de tuffaste utmaningarna i Företagssverige, att som styrelseledamot i Swedbank få krisbanken på rätt spår igen. 

54. Sara Mazur, Ordförande, Wasp

Ericssons tidigare forskningschef är nu en av de mäktigaste i AI-Sverige. Hon är ordförande i Wallenbergarnas miljardsatsning på artificiell intelligens i forskningsprogrammet Wasp.

55. Jenny Lindén Urnes, Ägare, Lindéngruppen 

Kontrollerar via Lindéngruppen betydande industriföretag som färgtillverkaren Beckers och ­metallpulvertillverkaren Höganäs som bägge ingår i gruppen.

56. Sarah McPhee, Styrelseproffs, bland annat AP4, Houdini, Axel Johnson 

Med sin gedigna finansbakgrund från en rad stora svenska institutioner har hon också engagerat sig starkt kring hållbarhet, mångfald och inkludering.

57. Andrea Fuder, Inköpsdirektör, Volvo Group  

Tyskan är chef för Volvo AB:s inköpsorganisation och sitter i lastbilsjättens koncernledning. Det är hon som nu måste knyta till sig alla nya leverantörer som den elektrifierade och självstyrande fordonsframtiden innebär för Volvo.

58. Nina Korfu-Pedersen, Ekonomidirektör, SEB 

Tungviktare i Wallenbergarnas husbank SEB. I dag är norskan chef för Business Support & Operations. I bagaget har hon bland annat en managementkonsultkarriär från PA Consulting.

59. Lena Jonsson, Grundare och vd, Wermkon   

Utvecklar arbetsmiljön hos kunder inom ­­bygg- och processindustrin. 2019 prisades hon av Di som årets Gasell i Värmlands län, den enda kvinnan bland alla länsvinnare.

60. Ewa Glennow, Vd, Marginalen AB

En av de framgångsrika svenska finansentreprenörerna. Hon har själv skapat finanskoncernen Marginalen och är i dag vd i Marginalen Bank och Marginalen AB. 

61. Jane Walerud, Grundare, Walerud & Partners Aktiebolag  

Affärsängel som investerat i succéer som Klarna, Tobii, Bluetail och Lensway. I dag jagar hon smarta klimatinvesteringar.

62. Ulla Litzén, Styrelseproffs, bland annat Electrolux, Epiroc, NCC  

Wallenbergsfärens riktiga långvägare och ett av Sveriges hårdast arbetande styrelseproffs. Har tunga styrelseposter i Electrolux, Epiroc, Husqvarna, Ratos och NCC. 

63. Stina Ehrensvärd, Vd och medgrundare, Yubico 

En svensk it-drottning i Silicon Valley. Hennes ­företag Yubico värderas till över 6 miljarder kronor och har alla stora techjättar på kundlistan som Google, Microsoft, Facebook och Amazon. 

64. Monica Lindstedt, Grundare och ägare, Hemfrid  

Efter 25 år som huvudägare till Sveriges största företag inom hushållsnära tjänster funderar hon på att sälja sitt Hemfrid och fokusera på styrelsearbetet i Företagarna, SVT och Svenska Unicef.

65. Cecilia Daun Wennborg, Styrelseproffs, bland annat Getinge, Ica, Loomis  

Med en bakgrund som bland annat vd för ­Carema och Sverigechef för Skandia har hon i dag en rad tunga styrelseuppdrag.

66. Malin Persson, Styrelseproffs, bland annat Getinge, Hexpol, Peab

Styrelseproffs med tio uppdrag i fyra olika ­länder. ”Jag är allergisk mot uttrycket ’sitta i en styrelse’. Jag sitter banne mej inte, jag arbetar rejält”, förklarade hon nyligen i Di.

67. Lena Apler, Grundare, Collector 

Göteborgs finansdrottning och affärsängel som grundat finanskoncernen Collector och rankats som en av de mäktigaste tech-investerarna med fokus på fintech. Tidigare i år meddelades dock att svårigheterna att integrera Collector Ventures i bankrörelsen tvingade henne att avyttra investeringsverksamheten.

68. Annica Ånäs, Vd, Atrium Ljungberg

Prisades i höstas som Årets vd i kategorin ­mellanstora företag. För Atrium Ljungberg är värderingar lika viktigt som kompetens när ­fastighetsbolaget rekryterar.

69. Pernilla Ramslöv, Grundare och vd, Nox Consulting   

Har ökat omsättningen med 700 procent på några år med sitt senaste bolag Nox Consulting. Sveriges gigdrottning som nu har 5 000 frilansande it-konsulter i sitt nätverk. 

70. Karin Bodin, Vd, Polarbrödsgruppen 

Femte generationens familjeföretagare i bageriet med rötterna i Älvsbyn. Har gjort mer än de flesta svenska företag för att jobba med att utveckla råvaror, förpackningar, energi, och transporter för miljömässig hållbarhet.

71. Marika Fredriksson, Finanschef, Vestas 

Har tagit vindkraftsjätten Vestas från finansiell kris till glimrande juvel i den danska näringslivskronan. Aktien har rusat dryga 1 000 procent sedan hon tog hand om finanserna. Sitter i Sandviks och SSAB:s styrelser.

72. Camilla Giesecke, Finanschef, Klarna

Kom in när betaltjänstbolaget Klarna också blev bank. Om nu startupsuccén också smider planer för en börsintroduktion är det hon som ansvarar för att bolaget blir börsfärdigt.

73. Katarina Staaf, Vd, Sjätte AP-fonden 

En av landets färskaste AP-fondsdirektörer är en betydande maktfaktor i Riskkapitalsverige i och med att hennes Sjätte AP-fond fokuserar på onoterade investeringar. Har gedigen investerings­erfarenhet från bland annat Skandia, SEB och Evli.

74. Ane Uggla, Ägare, AP Möller-Maersk   

Hon är huvudägare och basar i dag över ­Danmarks största företag, familjeimperiet AP Möller-Maersk som är världsledande inom fraktfartyg. Det placerar henne också på plats elva på listan över Sveriges allra rikaste.

75. Anette Frumerie, Vd, Besqab/Rikshem

Bostadsbyggaren Besqabs vd byter fastighetsbolag och tar över vd-posten i Rikshem istället. Det innebär att hon ska styra ett av Sveriges största privata bostadsbolag som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. 

76. Åsa Wallenberg, Vd, SPP Fonder AB/Storebrand Asset Management  

På Sveriges största fondbolag, efter storbankerna, driver hon just nu mer än någon annan klimat- och hållbarhetsfrågorna i den svenska ­finansbranschen.

77. Cecilia Qvist, Global Head of Markets, Spotify  

Leder den svenska musiktjänstens fortsatta globala expansion och ansvarar för de befintliga marknaderna. I dag har Spotify drygt 270 miljoner användare i 79 länder. 

78. Ylva Berg, Vd, Business Sweden  

Hon är den viktiga spindeln i nätet för att såväl hjälpa internationella företag att få tillgång till den svenska marknaden som att hjälpa svenska företag mot internationell expansion. 

79. Liza Jonson, Vd, Swedbank Robur 

Tillhör de allra tyngsta makthavarna över våra sparpengar i egenskap av vd för Sveriges största fondbolag med fyra miljoner fondsparare. Lanserade nyligen en ny klimatstrategi och en upp­daterad policy för ansvarsfulla investeringar.

80. Martina Buchhauser, Inköpschef, Volvo Cars  

Med gedigen erfarenhet från GM, MAN och BMW ansvarar hon för att ställa om en stor del av leverantörsleden för den svensk-kinesiska biljätten för att lansera renodlade elbilar. 

81. Gunilla von Platen, Grundare och ägare, Xzakt Kundrelation

Tillsammans med Altor storägare i Transcom där hennes gamla bolag Xzakt är systerbolag. Har två egna investmentbolag som samman­lagt investerat 1 miljard på börsen.

82. Sara Börsvik, Vd, Bonnierförlagen  

Som vd för Sveriges största förlagshus, där en lång rad bokförlag ingår, ska hon lotsa berättandet och kunskapen genom läsande och lyssnande in i den nya digitala åldern.

83. Ulrika Kolsrud, Chef Health and Medical Solutions, Essity

Chef för tillväxtstjärnan i Essitykoncernen, Health and Medical Solutions, som ståtar som global världsetta inom inkontinensprodukter.

84. Sophia Bendz, Partner och investerare, Atomico  

Ansvarade för varumärke och marknadsföring under Spotifys tidiga år. I dag är hon partner på VC-bolaget Atomico och därmed med och styr investeringarna i techstartups. Ledamot i regeringens nationella innovationsråd.

85. Erika Hellman, Vd, Gullringsbo Egendomar

Basar över ett av Sveriges största privatägda bygg- och fastighetsbolag. Därmed styr hon över allt från bolag som Svenska Hus till Svenska Solenergiparker.

86. Anna Ryott, Styrelseproffs  

Arbetande styrelseordförande och drivande i Summa Equity, ett riskkapitalbolag som kopplar alla sina investeringar till FN:s globala mål för hållbar utveckling. 

87. Annemarie Gardshol, Koncernchef, Postnord 

Har ett av Sveriges allra tuffaste jobb just nu, att upprätthålla en samhällsservice som postdistribution i en tid av snabb teknologisk och strukturell förändring.

88. Eva Hamilton, Styrelseproffs, LKAB, Fortum, Stockmann  

Mediedrottningen som blivit styrelseproffs. Sitter i bolag som statliga gruvjätten LKAB och energigiganten Fortum. Men hon har inte lämnat media helt utan sitter även i kvällstidningen ­Expressens styrelse.  

89. Karin Lindahl, Vd, Indiska Magasinet

När retailkrisen närmade sig med stormsteg köpte hon med egna pengar konkurshotade ­Indiska och har vänt storförlust till vinst.  

90. Mala Chakraborti, Chef för inkubator och innovation, Ericsson 

Ansvarar för att få bättre fart på ingenjörstunga Ericssons intraprenörsskap. Ska hitta och skala upp nya affärer som ska bygga den framtida portföljen för den svenska telekomjätten. 

91. Marie Ehrling, Styrelseproffs, Securitas, Axel Johnson 

En riktig veteran som efter turerna i Telia Sonera styr i tunga bolag som Securitas och Axel Johnson. 

92. Kristina Schauman, Styrelseproffs, bland annat Coor, Billerud  

Efter en karriär som finanschef sitter hon nu i styrelsen för bolag som Afry, Orexo, Coor Service Management, Nordic Entertainment Group och Diaverum.

93. Anna-Karin Hatt, Vd och koncernchef, LRF

Den tidigare it- och energiministern basar i dag över LRF som samlar 140 000 lantbrukare. Därmed har hon ett betydande ansvar för de svenska gröna näringarna.

94. Azita Shariati, Vd, Anicura 

Mer än någon annan har hon agerat förebild för många utrikes födda att ta sig uppåt till makt­positioner i det svenska näringslivet. Efter åren som vd för Sodexo, där hon hyllades för sitt mångfaldsarbete, är hon koncernchef för Anicura. 

95. Lovisa Hamrin, Ägare, Herenco 

Fjärde generationen i familjeföretaget Herenco, med ansvar att förvalta en portfölj med tunga aktieposter i en rad börsbolag. Efter försäljningen av Hallmedia öppnas för nya investeringar.

96. Carina Olson, Vd, Praktikertjänst 

En av Vårdsveriges mäktigaste som vd för Praktikertjänst, bolaget som ägs och drivs av i huvudsak läkare och tandläkare och omsätter 11 miljarder kronor med 9.500 anställda. 

97. Anna Wikland, Sverigechef, Google  

Sverigechef för ett av världens största och ­mäktigaste företag med kontroll över en stor del av allas våra liv. Får ofta stå i skottgluggen och hantera diverse opinionsstormar. 

98. Anna Johnson, Vd, Grant Thornton Sweden

Gotländskan som är chef för revisionsbyrån som framför allt jobbar med de hetaste ägarledda tillväxtbolagen. Hon har sett till att Grant Thornton fortsatt gå i bräschen i branschen med sitt jämställdhets- och hållbarhetsarbete.

99. Therese Hillman, Vd, Netent  

En av nyckelspelarna i den länge så framgångsrika svenska spelvärlden. Men bettingutvecklaren Netent har stött på en allt tuffare marknad som nu kräver krafttag för att vända.

100. Eva Lundin, Ägare, Lundingruppen

Storägare i Lundingruppen och familjens olje- och gruvföretag. Hon är också engagerad i ett annat av familjens bolag, anrika auktionsfirman Bukowskis. 

101. Maria Mattsson Mähl, Grundare och vd, Alphace Coaching & Education  

En av frontfigurerna i 17-nätverket som engagerar kvinnliga företagare. Även en tung röst som ledamot i Svenskt Näringslivs styrelse och en ­flitig debattör i arbetsmarknadsfrågor.

102. Hélène Barnekow, Sverige-vd, Microsoft 

Med bakgrund på Telia Sverige, Sony Ericsson och EMC är hon en av de mest kända ledarskapsprofilerna i näringslivet. Sverige-vd för världens högst värderade företag.

103. Jessica Löfström, Grundare, ExpanderaMera 

En av frontfigurerna i 17-nätverket för kvinnor som har startat, äger och leder bolag som omsätter minst 50 miljoner kronor per år.

104. Barbara Bergström, Grundare, Internationella engelska skolan  

Har byggt en miljardförmögenhet med Internationella engelska skolan som hon grundade 1993. Därmed en stor förebild för alla entreprenörer.

105. Nina Linander, Styrelseproffs, bland annat i Industrivärden och Telia  

Har haft topposter i Electrolux och Vattenfall samt grundat rekryteringsbolaget Stanton Chase. I dag är hon ett av de tyngsta styrelseproffsen som sitter runt styrelsebordet i såväl Telia Company, Industrivärden som Castellum.

106. Helena Thelin, Vd, Pfizer Health

Tung spelare inom svensk life science. Platschef för Pfizers bioteknologiska anläggning i Strängnäs, den amerikanska läkemedelsjättens största fabrik i Sverige. 

107. Gull-Britt Jonasson, Koncern-vd och ägare, Finja Betong   

Driver Finja Betong med en omsättning på 700 miljoner kronor. En maktfaktor i hela branschen och den första kvinnan i Sveriges byggindustriers styrelse.

108. Ann Carlsson, Vd, Apoteket  

Har sedan 2010 lotsat den statliga aktören genom avregleringen med hedern och lönsamheten i behåll. 

109. Carola Lemne, Styrelseproffs, bland annat ordförande i Engelska skolan  

Efter en lång chefskarriär med bland annat vd-skapet för Svenskt Näringsliv är hon en ­eftertraktad styrelseresurs. Agerar ordförande i Engelska skolan, Ung företagsamhet och Art Clinic.

110. Signhild Arnegård Hansen, Grundare, Svenska Lantchips  

Hon lade inte bara grunden för den svenska chipsboomen, hon är också en av de främsta kvinnliga entreprenörsförebilderna.

111. Anita Sjölander, Vd, Nordic Paper Holding

Hon basar över kinesiskägda Nordic Paper med en omsättning på 3 miljarder kronor woch 600 anställda.

112. Sophie Stenbeck, Ägare, Remedee 

Har grundat välgörenhetsstiftelser som Imperativ, Sea Fund och Social Visionary Foundation. Hugo Stenbecks Stiftelse och Reach for Change tillhör också hennes engagemang samtidigt som hon driver riskkapitalbolaget Max Ventures.

113. Annika Högström, Grundare, Läkarjouren i Norrland 

Med sitt bolag lade hon grunden till den svenska vårdbemanningsbranschen. I dag omsätter hennes bolag drygt 340 miljoner kronor och har också dotter­bolag i Norge.  

114. Victoria Svanberg, Ägare, NWT-koncernen  

Doldis med mer makt än de flesta i Medie­sverige. Hon är ägare av framgångsrika NWT-koncernen och styrelseledamot i flera av nordens främsta mediehus som Schibsted och Polaris Media och ordförande för bransch­organisationen TU.

115. Lotta Ljungqvist, Nordenchef, General Electric

Nordenchef för amerikanska jättekonglomeratet General Electric. Därmed är hon också en viktig kugge i den svenska life science-sektorn där GE Healthcare är en stor aktör.

116. Kaaren Hilsen, Vd, Telenor Sverige  

Vd för Sveriges tredje största operatör Telenor. Har en tuff uppgift att agera på en vikande marknad och i fortsatt väntan på nästa generations mobiltelefoni, 5G.

117. Malin Stråhle, Director Strategy Operations, Spotify  

Ansvarar för att utveckla kundupplevelsen för Spotifys tjänster mot slutanvändare för såväl webb, mobil och tredjepartsintegreringar.

118. Margareta Wallenius-Kleberg, Ägare, Walleniusrederierna

Inte bara miljardär och redardrottning utan också en av de mäktigaste i svensk travsport. I familjens holdingbolag Soya Group, där hon är huvudägare, övervakar hon såväl den stora rederiverksamheten som stuteriet Menhammar. 

119. Monica Lingegård, Vd, Samhall

Under hennes ledning har Samhall blivit en allt viktigare samhällsaktör. Medan andra chefer kämpar med att minska sin personalomsättning gör hon det motsatta –  att fler av hennes ­anställda ska få en ny arbetsgivare.

120. Charlotte Söderström, Ägare, H&M 

Sitter på betydande ägarmakt i H&M. Är dessutom en av svensk hästsports viktigaste profiler som ägare till bland annat superryttaren Peder Fredricsons hästar. 

121. Anastasia Georgiadou, Grundare och koncernchef, Alminia 

Framgångsrik entreprenör som är grundare av tre företag inom tjänstesektorn. Det största, ­assistansbolaget Alminia, har omkring 600 ­anställda och omsätter nära 300 miljoner. 

122. Gudrun Sjödén, Grundare, Gudrun Sjoden Group 

Pionjär som stakade ut vägen för det svenska modeundrets exportframgångar redan för 40 år sedan. I dag omsätter hennes färgstarka kläder nära 1 miljard kronor världen över.

123. Caroline Arehult, Vd, Hemfosa  

En av toppkvinnorna i fastighetsbranschen som vd för Hemfosa. I höstas lade dock sektorkollegan SBB bud på hennes 40-miljardersbolag. Återstår att se om det betyder att hon klättrar ­vidare i fastighetskarriären.

124. Liselott Tham, Ägare, H&M  

Sitter på den främsta ägarmakten i Stockholmsbörsens största familjekontrollerade bolag, ­tillsammans med storebror Stefan Persson.

125. Renée Voltaire, Vd och ägare, Renée Voltaire

Grundare av matföretaget som bär hennes namn. Omsätter 100 miljoner i två matbutiker, restaurangverksamhet och försäljning av de egna produkterna i dagligvaruhandeln.

Innehåll från Link MobilityAnnons

Automatiserad kommunikation skapar bättre kundrelationer

Robin Jonsson, Sales Director på LINK Mobility.
Robin Jonsson, Sales Director på LINK Mobility.

Att en personlig kommunikation skapar bättre kundrelationer säger sig självt, men genom att automatisera flera steg genom kundresan kan ni dessutom spara pengar och minska antalet kundärenden.

Kunder ställer idag högre krav på de bolag de väljer och flera faktorer spelar in i den processen – pandemin påskyndade den digitala köpresan, inflationen har gjort oss mer prismedvetna, större intresse kring miljö och givetvis den personliga kopplingen med bolaget. Men kan en automatiserad kommunikation vara svaret på allt detta?

– Självfallet löser inte kundkommunikationen alla utmaningar, men vi är övertygade om att bolag idag måste satsa mer på en transparent och personlig kommunikation för att kunna behålla och öka sin kundkrets. Mer än hälften av alla onlineköp sker via mobiltelefoner och vi kan idag jämföra priser, recensioner och utbud med bara några knapptryck, säger Robin Jonsson, Sales Director på LINK Mobility. 

Tillgänglighet skapar möjligheter

Människor har idag flera kontaktytor jämfört med tidigare, och genom att implementera rätt kommunikationsstrategi kan bolag ge en enhetlig upplevelse som gör att fler konverterar och stannar kvar.

– Vi ser att flera bolag har utmaningar med tillgänglighet i de kanaler deras kunder föredrar, eller att bolag inte har en självklar strategi för de olika kanalerna. Vi har hjälpt flera bolag att automatisera deras kundkommunikation med allt ifrån notiser vid driftavbrott, betalningspåminnelser och personliga erbjudanden, säger Robin och fortsätter: 

– I många fall har bolaget endast kontakt med kunden vid fakturering eller i supportärenden och desto viktigare blir det att kommunikationen blir rätt. Det finns stor potential för energibolag att ta sin kommunikation till nästa nivå och vi ser flera uppstickare på marknaden som gjort just detta. Kunder söker dialog och vill ha snabb återkoppling för att stanna kvar, och det är där vi kan hjälpa till. 

– Vi på LINK vet att de allra nöjdaste kunderna är de som kan kontakta bolag i den kanal de själva föredrar, och det är där vi kan hjälpa er. Alla våra lösningar och kanaler går att automatisera för att spara tid och pengar – och givetvis skapar det otroliga affärsmöjligheter för våra kunder.

Om LINK Mobility
LINK Mobility är en global CPaaS-leverantör av mobilkommunikationslösningar och hjälper idag över 40,000 företag världen över. Vi har ett brett utbud av innovativa och skalbara lösningar som skapar värdefull konvergens mellan företag och kunder. LINK är noterat på Oslo Börs under tickern LINK.

Besök LINK Mobilitys hemsida för att läsa mer.

Mer från Link Mobility

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Link Mobility och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera