"Vår strategi är influencer-marknadsföring 2.0"

Tidigare kunde det räcka med att betala influencers med prylar, men idag tar de duktigt betalt för uppdragen. Nu gäller det att satsa på en förfinad variant av influencermarknadsföring. Det hävdar Julia Brorson, vd på klockbolaget BEU med ett förflutet som toppchef på klocksuccén Daniel Wellington.

Dra nytta av den starka kraft som ligger i sociala medier, men satsa på ambassadörer i stället för influencers för att bygga starkare trovärdighet kring varumärket.

Det rådet ger Julia Brorson, en av de före detta toppcheferna på klockundret Daniel Wellington som blev synonymt med influencer-marknadsföring.

Tillsammans med serieentreprenören tillika marknadsföringsexperten Johan Ronnestam har hon gått in som vd för hans nya bolag – klockmärket BEU.

Tanken är att driva försäljning utifrån en slags förfinad variant på influencer-marknadsföring – en version 2.0 – som både hon och grundaren tror stenhårt på. Ambassadörsmarknadsföring.

Läs mer: Daniel Wellington-pionjären: ”Influencer-marknadsföring funkade 2011”

Ambassadörer i marknadsföringssammanhang är knappast något nytt, men i ett scenario där kostnaderna inte bara har skjutit i höjden för influencers, utan den formen av marknadsföring också brottas med trovärdighetsproblem då influencers enda dagen går i god för en produkt och nästa dag för en annan ser BEU ambassadörsmarknadsföring som ett effektivt sätt att runda problemen.

"Förr kunde det räcka med att betala med produkten man säljer, men idag går det inte på samma sätt längre då en influencer beroende på antal följare kan ta alltifrån 20 000 kronor upp till 1 miljon för ett uppdrag", säger Julia Brorson.

Förutom att BEU ser ambassadörsmarknadsföring som ett betydligt mer kostnadseffektivt alternativ än influencers kan ambassadörer inte bara dra full nytta av kraften hos sociala medier, utan skänker också en äkthet som stärker varumärkets trovärdighet, enligt Julia Brorson.

BEU delar in ambassadörerna i kategorier - tre till en början – mode, soulsport – det vill säga sport man inte tävlar i som exempelvis yoga – och konst/kultur.

Johan Ronnestam berättar att BEU ska inleda med konst/kultur och att det lutar åt en arkitekt, men vill inte nämna några namn.

"Vårt nätverk samlar alltifrån snowboardproffs, målare, konstnärer och musiker till hantverkare och jag kan väl säga så mycket som att vi tittar på namn som är kända över världen."

Målet är nu att med hjälp av ambassadörer skapa en våg av rörelser för vad BEU står för.
Johan Ronnestam berättar hur han en gång mötte en surfare som bosatt sig vid Lofoten i Norge och livnärde sig som ambulansförare.

Den kategorin människor ser han som perfekta BEU-ambassadörer.

"Genom våra ambassadörsmarknadsföring vill vi lyfta människor som har vågat gå mot strömmen och lever det liv som deverkligen vill leva", säger Johan Ronnestam.

Läs fler intervjuer, guider och analyser på vår premiumsajt VA Insights:
 

Prova Veckans Affärer Insights gratis i 30 dagar