Röda siffror väntas i Stockholm efter kursslakten i USA

Stockholmsbörsen stod på onsdagsmorgonen inför en öppning nedåt sedan den initiala optimismen kring helgens G20 möte förbytts i tvivel om vad presidenterna Trump och Xi egentligen kommit överens om.

De stora amerikanska börsindexen föll brant på tisdagen, samtidigt som långräntorna gick ned och dollarn stärktes något. Onsdagens handel i Asien inleddes med betydande nedgångar, som dock mildrades under förmiddagens lopp.

Läs mer: Kraftiga börsfall i USA – Asien följde med ned

Vid 8.20-tiden pekade terminerna för tyska DAX och franska CAC40-index 1 respektive 0,9 procent ned. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång med 0,6 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

På Wall Street föll det breda S&P 500-indexet 3,2 procent och mer teknikorienterade Nasdaq backade 3,8 procent. Bland de större förlorarna märktes biltillverkaren, teknikbolag och storbanker - som i många fall noterades för nedgångar om 4-5 procent.

USA-marknaderna håller stängt på onsdagen på grund av begravningen av förre presidenten George H.W. Bush.

I Asien föll börserna initialt brant, men återhämtade sedan en stor del av fallet. Tokyobörsen tappade 0,5 procent och Shanghaibörsen 0,6 procent.

Från Kina rapporterades Markits tjänste-PMI klart högre i november än i oktober. Därtill kom optimistiska kommenterar från Kinas handelsdepartement om att ett handelsavtal med USA ska kunna nås. Nya regler kring stöld av immateriella rättigheter aviserades också, liksom förberedelser för ökad import av sojabönor och naturgas från USA, enligt Bloomberg News.

Oljepriserna gick ned på tisdagseftermiddagen, sedan brentoljan satt en topp kring 63:50 dollar per fat vid lunchtid. På kvällen var priset drygt 62 dollar och på onsdagsmorgonen kostade ett fat omkring 61:20 dollar. Basmetallerna backade omkring 0,5 procent, efter att ha avancerat måttligt föregående dag.

Samtidigt stärktes dollarn. En euro kostade på onsdagsmorgonen omkring 1:1330 dollar, ned från cirka 1:1410 dollar föregående dag.

Färska siffror från ACT visar att orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika uppgick till 27.900 i november, en nedgång med 36 procent från oktober och med 15 procent jämfört med november i fjol. Något för Volvoägare att fundera på.

På svenska hemmaplan rapporterade Clas Ohlson ett underliggande rörelseresultat för det andra kvartalet om 124 miljoner kronor, ned från 140 miljoner samma kvartal i fjol. Bolaget meddelar också att butiksnäten i Storbritannien och Tyskland ska avvecklas. Den totala försäljningen steg med 10 procent i november, framgick det vidare.

Systemair redovisar ett rörelseresultat om 189 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018. Väntat var enligt Infront Estimates prognossammanställning 159 miljoner kronor.

På rekommendationsfronten har Morgan Stanley gjort en stor genomgång av den europeiska verkstadssektorn. Bland annat får Assa Abloy och Electrolux sänkta rekommendationer till jämvikt respektive undervikt, medan Epiroc höjs till övervikt.

Nordea sänkt riktkursen för SAS till 24 kronor från 27 kronor. Köprekommendationen upprepas. Vidare har Jefferies höjt sin riktkurs för H&M till 145 kronor (130) med upprepad behållrekommendation.

Jetpack gör sin första dag på First North Premier. Priset i den nyemission som föregick listningen sattes till 45 kronor per aktie, i den nedre delen av prisintervallet 45-53 kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST