Kraftiga börsfall i USA – Asien följde med ned

De ledande börserna i New York rekylerade kraftigt ned på tisdagen efter måndagens indexuppgångar i spåren av optimism efter G20-mötet. Även i Asien föll börserna, men mer måttligt.

Bedömare pekade på att Kina inte har konkretiserat de åtaganden som signalerades från amerikanskt håll efter helgens G20-möte. Det råder bland annat oklarhet kring vilka grunder Donald Trump hade för sin tweet om sänkta kinesiska biltullar.

Läs mer: Röda siffror väntas i Stockholm efter kursslakten i USA

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 3,0 procent till 25.035. S&P 500 hade backat 3,2 procent till 2.700 medan Nasdaq minskade 3,8 procent till 7.158.

Sektorvis klarade sig kraftbolag bäst genom att stiga marginella 0,1 procent. Finans sjönk däremot 4,4 procent samtidigt som räntor rörde sig nedåt. Bland aktier inom sektorn föll Bank of America 5,4 procent och Morgan Stanley 5,0 procent. JP Morgan, Wells Fargo och Citi minskade i trakterna av 4,5 procent.

På bolagsfronten föll Apple 4,4 procent i spåren av att HSBC sänkt rekommendationen till behåll från köp, skriver Marketwatch. Samtidigt tappade FAANG-kollegorna Amazon och Netflix 5,9 respektive 5,2 procent.

Även biltillverkare backade efter att ha gynnats i måndagens tulloptimism. Ford retirerade 4,4 procent och GM sjönk 5,0 procent. Tesla lyckades emellertid gå mot strömmen genom att öka 0,3 procent.

Morgan Stanley spår i en analys att FedEx och UPS kommer få oönskad konkurrens från Amazon Air. Investmentbanken sänkte samtidigt riktkurserna för logistikbolagen, skriver Bloomberg. FedEx sjönk 6,3 procent medan UPS noterades 7,4 procent lägre.

Exxon Mobil undersöker möjligheten att sälja sin ägarandel i Azerbajdzjans största oljefält - ett innehav som tidigare beskrivits som "århundradets kontrakt", enligt källor till Reuters. Aktien tappade dock 2,2 procent.

Före börsöppningen kom USA-statistik som visade att den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker steg 7,0 procent vecka 48, enligt Johnson Redbooks index.

På onsdagen håller USA-marknaderna stängt på grund av förre presidenten George HW Bush begravning.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 6 punkter till 2,91 procent.

De asiatiska börserna föll något i spåren av kraftiga nedgångar på börserna i New York. Amerikanska S&P 500-index, som håller stängt under onsdagen, var ned 3,2 procent på tisdagen. Oro för lägre tillväxt och att samtal mellan president Donald Trump och president Xi Jinping ska fortsätta har skapat osäkerhet i handelskonflikten.

De asiatiska nedgångarna var breda men måttliga, där japanska Nikkei 225 sjönk med 0,5 procent. Likt i USA var det finans och teknikbolag som tappade mest. Hälsovårdsbolagen klarade sig bättre och dess sektorindex i Nikkei 225 visade en mindre uppgång.

Takeda Pharmaceutical fick grönt ljus från sina aktieägare att förvärva Shire. Ett slutförande av övertagandet väntas kunna ske inom några veckor, skriver Financial Times. Förvärvet av Shire gör att Takeda får en bättre täckning i USA och en portfölj med särläkemedel i sen fas.

Takeda har tappat över 20 procent sedan affären blev känd i mars. Under onsdagen sjönk aktien med drygt 2 procent.

I Kina tappade CSI 300, där aktier från börserna Shanghai och Shenzhen ingår, 0,4 procent. Kinas servicesektor visade tecken på förbättring i november. Caixin-Markit China services steg till 53,8 i november jämfört med 50,8 månaden innan.

"Vi förväntar oss att den kinesiska regeringen fortsätter sin expansiva politik trots 90-dagarspausen i handelskonflikten, eftersom utsikterna för handelsförhandlingarna fortfarande är mycket osäkra och ekonomin och marknaderna är relativt svaga" sade analytiker på Goldman Sachs i en kommentar rapporterad av Financial Times.

I Hongkong tappade Hang Seng-index mest bland de asiatiska börserna genom att sjunka 1,7 procent.

Marknadstemperatur klockan 07:30
==============================================================
             kl 7:00  kl 7:30 kl 12:35   Sedan
                             31/12
MSCI Asia Apex 50     -1,8%   -1,8%     -  -14,4%
Nikkei 225         -0,5%   -0,5%     -   -3,7%
Hongkong Hang Seng     -1,7%   -1,8%     -  -10,5%
Kinas Shanghai Comp    -0,7%   -0,6%     -  -19,9%
Kinas Shenzhen Comp    -0,7%   -0,5%     -  -27,3%
Taiwan Taiex        -1,7%   -1,7%     -   -6,8%
Sydkorea Kospi       -0,7%   -0,7%     -  -14,9%
Indien BSE Sensex 30    -0,6%   -0,6%     -   +5,5%
Singapore Straits     -1,0%   -1,1%     -   -7,9%
Australia S&P/ASX200    -0,8%   -0,8%     -   -6,5%

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST