Rickard Gustafson, vd på SAS. Fotograf: Press/Creative Commons. Kollage.

SAS vd efter rekordresultatet: "Utmaningarna är allvarliga"

Flygbolaget SAS resultat för räkenskapsåret 2017/2018 är det bästa på många år och fler passagerare än någonsin flög med bolaget under året. Men vd Rikard Gustafson ser mörka moln på himlen.

Högre bränslepriser, en svag krona och överkapacitet i branschen bjuder på utmaningar och frågan är hur allvarliga bolagets och branschens utmaningar egentligen är?

"De är allvarliga", säger vd Rikard Gustafson till Nyhetsbyrån Direkt och tillägger att det är väldigt många omvärldsfaktorer som påverkar SAS verksamhet som just nu är volatila.

"Det är därför som vi är lite försiktiga i vår prognos för nästa år och säger att vi räknar med att vi ska nå ett positivt resultat för helåret men att vi förmodligen kommer att börja året med ett något sämre resultat i det första kvartalet som också är vår lågsäsong.

Läs även: SAS vd: Fler flygkonkurser på gång

Under det fjärde kvartalet ökade kapaciteten på den skandinaviska marknaden med 4 procent och under de kommande sex månaderna spår bolaget att kapaciteten kommer att öka med 5 procent.

Flera flygbolagsdirektörer har varnat för en kommande konsolidering i branschen. Ryanairs vd Michael O'Leary pekade i en kommentar efter bolagets delårsrapport ut SAS och Norwegian som möjliga konkurskandidater den kommande vintern.

Läs mer: Ryanairs vd vevar igen: SAS eller Norwegian går i konkurs i vinter

"Våra resultat för 2018 kan få tala för sig själva och ställas i relation till hans uttalanden", säger Rikard Gustafson men tillägger samtidigt att han delar de andra direktörernas syn på att marknaden är på väg att konsolideras.

"Vi kan konstatera att en konsolidering redan har kommit igång i Europa, men då framförallt genom utslagning snarare än sammanslagning. Jag tror att den kommer att fortsätta och jag motsätter inte vad de andra flygbolagsdirektörerna har sagt, däremot kan vi fokusera på att kontrollera vårt eget öde genom att skapa ett så starkt och stabilt SAS som vi bara kan, och 2018 är ett bevis för att vi kan konkurrera i en tuff konkurrens".

I en intervju med danska Ritzau på tisdagen ville Rickard Gustafson inte spekulera i om SAS kan vara en uppköpskandidat och han stängde dörren för att SAS aktivt skulle driva på konsolideringen genom uppköp.

"Nej, vi har inte den finansiella ställningen", sade han till Ritzau och konstaterade att SAS fokus ligger på att förbättra den egna verksamheten där det stora effektiviseringsprogram som ska ge 3 miljarder i resultateffekter fram till utgången av räkenskapsåret 2019/2020 är en huvudingrediens.

För det kommande året innebär det besparingar på 0,9 miljarder kronor, vilket är en ökning från 0,7 miljarder under det gångna året.

Men trots de kraftiga besparingarna är Rikard Gustafson inte orolig för att bolaget riskerar att spara sig in i en kris snarare än att undvika en.

"Det är en serviceverksamhet och det är en balans, men vi investerar i vårt kunderbjudande samtidigt som vi driver ett hårt besparingsarbete i vår kärnverksamhet och det har vi gjort de senaste åren och det får vi fortsätta med. Vi är i en industri som präglas av stor konkurrens, låga marginaler och som är väldigt kapitalintensiv, och då är det här ett recept man får ta sig an."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST