Lena Olving Fotograf: Leif R Jansson/TT

Hon åttadubblade aktien – nu går Lena Olving i pension

Lena Olving lämnar teknikbolaget Mycronic efter fem år.

Lena Olving, som utsågs till Näringslivets mäktigaste kvinna 2012 av Veckans Affärer, lämnar vd-posten på teknikbolaget Mycronic och går i pension. Det framgår ur ett pressmeddelande.

Sedan 2013 har Lena Olving stått bakom spakarna som vd. Under tre år lyckades hon  fördubbla omsättningen. Aktien stängde i går måndag på 113,5 kronor vilket innebär att den fem år har åttadubblats. 

Och hon är inte främmande för höga positioner. Lena Olving har under de senatse 30 åren haft 13 olika chefsbefattningar. Bland annat på Volvo Komponenter i Skövde, vd för Samhall Högland, vice vd för olika divisioner inom Volvo Personvagnar i Göteborg och Asien samt vice vd och operativ chef för Saab AB.

I en tidigare intervju med Veckans Affärer berättade Lena Olving vad som drivit henne genom yrkeslivet:

”Jag älskar att lära mig nya saker och när jag lärt mig, så vill jag lära ut. Det har jag gjort genom att byta jobb.”

Läs mer: Vd:n som inte är rädd för makt

Enligt Lena Olving är framgångsreceptet för bra ledarskap en kombination av två saker:

”Man behöver förstå att ledarskap handlar om både ledarskap och chefskap. Man kommer aldrig att bli en bra ledare genom att bara vara coach. Som sådan gör man inget djupare avtryck, och den rollen tas då av någon annan”, berättade hon i en tidigare intervju med Veckans Affärer.

Styrelsen i Mycronic har nu utsett Anders Lindqvist, som kommer närmast från Piab Group där han varit vd sedan 2013, till ny vd och koncernchef.

”Jag vill samtidigt som jag hälsar Anders välkommen framföra Mycronics och styrelsens varma tack till Lena Olving, vars värdefulla insatser har varit avgörande för Mycronics utveckling sedan 2013”, säger styrelseordförande Patrik Tigerschiöld i en kommentar.