Bo Andersson, som lämnar vd-posten i Starbreeze. Fotograf: Starbreeze press/Kollage

Starbreeze ansöker om rekonstruktion, vd:n lämnar och aktien rasar 60 procent

Starbreeze och en handfull dotterbolag har på måndagen ansökt om företagsrekonstruktion vid Stockholms tingsrätt. Vd Bo Andersson lämnar omedelbart sin tjänst. Efter 10 minuters handel på måndagsmorgonen var aktien ned nästan 60 procent.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Beslutet baseras på likviditetsbrist och bedöms vara nödvändigt för att ge Bolaget den tid som behövs för att kunna förhandla en långsiktig finansiell lösning samt genomföra operativa och organisatoriska förändringar", skriver bolaget.

Rekonstruktionen avser Starbreeze AB samt de svenska dotterbolagen Starbreeze Publishing, Starbreeze Production, Starbreeze Studios och Enterspace och Enterspace International.

Läs även: Prins Daniel sålde med vinst – duckade kurskollapsen i Starbreeze

Bolaget slopar tidigare kommunicerade mål för fjärde kvartalet 2018 och 2020.

Enligt pressmeddelande indikerar den senaste statistiken för bolaget spel Overkill's The Walking Dead att likviditetsbrist uppstår i bolaget under januari 2019.

"Inom ramen för rekonstruktionen utgår lön till anställda i Starbreeze och verksamheten fortsätter som vanligt. Under rekonstruktionsperioden får inte betalning ske till leverantörer för arbete eller material gällande perioden upptill ansökningsdatum för företagsrekonstruktion. Däremot kommer leverantörer få betalt för arbete utfört under rekonstruktionsperioden", skriver bolaget om vad som kommer hända under rekonstruktionsprocessen för vilken bolaget föreslagit Lars Söderqvist från advokatfirman WSA som rekonstruktör.

Läs även: Här är de största ägarna i krisande Starbreeze - som tappar 60 procent i dag

Starbreeze vd Bo Andersson lämnar sin tjänst med omedelbar verkan och bolagets vice vd Mikael Nermark blir tillförordnad vd. Bo Andersson lämnar dessutom på egen begäran omgående sina uppdrag i Starbreeze styrelse.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Starbreeze styrelse har ansökt om företagsrekonstruktion och har även gett ledningsgruppen i uppdrag att göra en översyn av verksamheten och bolaget har initierat ett program för att sänka kostnaderna och fokusera på kärnverksamheten.

"I denna fas behöver Starbreeze en annan typ av ledarskap och vi har därför beslutat att ge Mikael Nermark vårt fulla mandat att ansvara för denna nya fas", säger Michael Hjorth, styrelseordförande i Starbreeze.

Mikael Nermark har varit vice vd i Starbreeze sedan 2009 och han var vd under perioden 2011 till 2013.

Bo Andersson ägde 19 miljoner A-aktier och 1,3 miljoner B-aktier i Starbreeze, motsvarande 6,3 procent av kapitalet och 23,7 procent av rösterna per den 19 november, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Läs även: Vinstvarnande Starbreeze faller tvåsiffrigt


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST