ANNONS

Nyemission: Nytt instrument ger exaktare cancerdiagnoser

Ett högkvalitativt vävnadsprov behövs för att ställa en cancerdiagnos. Här är företaget som utvecklar tre olika patenterade biopsi-metoder för modern diagnostik av alla de vanligaste cancerformerna. I december genomför företaget en nyemission.

Miljontals drabbas årligen av cancer och behovet av provtagning växer ständigt. BiBBInstruments AB – BiBB – verkar på mångmiljardmarknaden för biopsi-instrument där det årligen säljs över 70 miljoner instrument. Cancer fastställs med vävnadsprov, men tyvärr ger dagens instrument inte tillräckligt resultat. Därför utvecklar företaget instrument för provtagning av de vanligaste cancertyperna, här berättar grundaren och överläkaren Charles Walther mer:

”Det kommer ständigt nya läkemedel och behandlingsalternativ, vilket är positivt. För att bestämma behandling behövs ett vävnadsprov. Misslyckade prover fördröjer såväl besked som behandling. Våra instrument tar prover av hög kvalitet och ger såväl diagnos som behandlingsgrundande information.”

Nytt instrument väl mottaget på marknaden

BiBB lanserade sitt första instrument för provtagning via kameraundersökning av magen (gastroskopi), benämnt EndoDrill GI Upper för ett år sedan. Instrumentet tar djupare tumörprover och är hittills lanserat i Sverige, CE-märkt och kan säljas i Europa.  

BiBBInstruments

BiBBInstruments AB som utvecklar och marknadsför diagnostikinstrument under varumärket EndoDrill. Bolaget utvecklar patenterade biopsi-instrument och verkar på en global mångmiljardmarknad. 

Visionen är att erbjuda innovativa, medicintekniska engångsinstrument för tidigare och mer exakt cancerdiagnostik. Bolaget grundades år 2013 av Charles Walther, cancerforskare vid Lunds universitet och överläkare i klinisk patologi vid Skånes universitetssjukhus. BiBBInstruments aktie är noterad på Spotlight Stock Market.

Läs mer om BiBB här

”Vår första studie visar större och djupare vävnadsprover än med gängse instrument. Vi får tidigast möjliga diagnos”, säger Charles Walther.

”Sedan lanseringen i Sverige har vi upplevt en ökad efterfrågan och 19 sjukhus har köpt instrumentet. Återkommande beställningar visar på behovet”, menar Fredrik Lindblad, vd på BiBBInstruments AB.

Lansering av patenterat nålinstrument

EndoDrill Core Needle är ett patenterat nålinstrument för diagnostik av bland annat bröstcancer. Produkten som möjliggör provtagning med högre precision släpps under nästa år.  

”Allt är på plats och vi kan snart lansera vårt nålinstrument. Vi har träffat flera kliniker som ser behovet och vill använda instrumentet”, säger Fredrik Lindblad.

EndoDrill Model X – en möjlig ”game changer”

BiBB utvecklar EndoDrill Model X för provtagning av cancer i mage, tarm och lunga via kameraundersökning (endoskopi). Detta unika instrument tar flera prover samtidigt från olika djup och konkurrerar med instrument som funnits i decennier. Läkare bekräftar att instrumentet kan revolutionera provtagning av tumörer.

”EndoDrill Model X är en game changer och testerna har visat mycket lovande resultat. Vår förhoppning är att det ska användas för att hitta tumören tidigt oavsett placering och utseende. Vi förbereder en pilotstudie och planerar för lansering 2020”, säger Charles Walther. 

Nyemission i december

BiBB planerar en nyemission under början av december 2018 för att finansiera vidareutvecklingen av bland annat EndoDrill Model X.

”Vi utvecklar och lanserar en attraktiv produktfamilj av unika biopsi-instrument. Vi hoppas att många vill var med på vår resa för att bidra till att hitta cancer tidigare”, avslutar Fredrik Lindblad.

Läs mer om nyemissionen här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST