Sheryl Sandberg, operativ chef på Facebook, och bolagets grundare och vd Mark Zuckerberg

Facebook-chef krävde få veta huruvida George Soros blankat aktien

Nya detaljer fortsätter att dyka upp om Facebooks anlitande av den omstridda pr-firman Definers för att misskreditera bolagets kritiker. Toppchefen Sheryl Sandberg uppges nu ha velat veta om finansmannen George Soros blankat Facebookaktien, uppger Financial Times.

Facebooks näst högsta chef, den operativa chefen Sheryl Sandberg, har tidigare kommenterat den avgående kommunikationschefen Elliot Schrages öppna brev om pr-arbetet som utfördes av Definers. Hon påpekade då att det aldrig var Facebooks mening att skapa något "antisemitiskt narrativ" kring finansmannen George Soros, som har kritiserat Facebook offentligt och därför blev föremål för Definers granskning.

Nu medger dock Facebook att Sheryl Sandberg skickat intern e-post med en begäran att få fram information om huruvida George Soros spekulerat i en kursnedgång för Facebook genom att blanka aktien. Enligt Facebook var dock granskningen av Soros redan i gång när Sandberg skickade mejlet.

Sheryl Sandberg förnekade länge all kännedom om beslutet att anlita Definers. Hon har dock senare erkänt att hon kan ha mottagit e-post där pr-företagets namn nämnts, och tagit del av en del av den research som gjordes.

George Soros kallade i ett tal i Davos i början av året Facebook en "fara för samhället". Finansmannen beskrev även Facebook och Google som "allt mäktigare monopol" och uppmanade myndigheter att öka regleringen av teknikbolagen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST