Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuas efter att han återrapporterat från Europeiska rådet möte, i riksdagen i slutet av november. Fotograf: Jessica Gow/TT

Uppgifter: Löfven beredd att skrota värnskatten för att blidka Liberalerna

Stefan Löfven är beredd att avskaffa värnskatten, enligt uppgifter till Expressen.

Enligt uppgifter till Expressen är Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven beredd att avskaffa värnskatten och satsa mer på försvaret, men tidningen erfar att partiets verkställande utskott är kluvna inför vilken linje de ska välja när det gäller kraven från Centerpartiet och Liberalerna.

"Det är verkligen ett mycket svårt läge och dilemma. Vi kan omöjligen gå med på kraven. Då blir det uppror och svekdebatt", säger en källa med insyn.

Läs även: Löfven svarar på Lööfs kravlista för statsministerposten

Enligt Expressens källor ligger Stefan Löfven fokus på att övertyga Liberalerna.

"Detta eftersom man anser att de är mycket svagare och medgörliga och låter sig köras över lättare än Centerpartiet", säger en uppgiftslämnare till tidningen.

Under torsdagen kom även nyheten att Socialdemokraterna inte kommer att lägga någon egen budgetmotion, utan att de i stället hoppas att Centerpartiet och Liberalerna ska stödja regeringens övergångsbudget. Det skulle i så fall stoppa en motion från Moderaterna som får stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, och som den tillträdande regeringen då blir sittande med.

Det säger Fredrik Olovsson, vice ordförande i riksdagens finansutskott, till TT.

Han hoppas att partierna ska visa lite mer "impulskontroll" än vad Moderaterna har gjort under hösten, annars väntar oordning och extraval bakom hörnet.

På frågan om de inte ska försöka skriva en reservation i finansutskottet tillsammans med C, L och MP sade han att de får se hur diskussionerna utvecklas de närmaste veckorna.

Vänsterpartiet meddelade på torsdagen att de inte lägger en egen budgetmotion i höst, medan Kristdemokraterna lade en egen men är redo att stödja Moderaternas. Sverigedemokraterna lade också en egen men ska meddela om de stödjer Moderaternas under nästa vecka.

Moderaterna väntas lägga sin budgetmotion på fredagen. C och L har tidigare meddelat att de ska lägga motioner och rösta på dem, men sedan följa tidigare praxis och lägga ned sina röster i kommande omröstninga


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST