ANNONS

Trots ökad medvetenhet: Så mycket kostar dina anställdas klick på hackerns länkar

Klickas det hos er också? Vad kostar det? Trots kurser i att vara försiktig med vad för länkar, filer och avsändare som är legitima och tillåtna att klicka på så räcker det inte. Angreppen fortsätter öka - och står företagen dyrt.

Hackerns främsta mål är pengar. Ett effektivt sätt är genom utpressning, vilket har lett till att så kallad ransomware har skapats (program som vill ha lösensumma för att ställa tillbaka ordningen). Dessa angreppsförsök kommer med en så trovärdig avsändare som möjligt. De senaste åren har vi sett exempel som benämnts som Postnord, Cryptolocker och Polisvirus. Har du ett paket att hämta vill du gärna se vad som finns i bilagan (som i fallet ”postnord”). Har ni fått en e-faktura till ekonomiavdelningen klickar någon säkert för att se vad som är i görningen. Har HR fått ett cv på en utlyst roll är det svårt att skuldbelägga den som klickar på filen i fråga. 

När mottagaren klickar igång bilagan eller länken sätts hackerns kommandon igång. Datorn kanske hamnar i låst läge och kan först låsas upp om en lösensumma betalas (som i fallet ransomware. Ransomware minskar nu i antal, men är långt ifrån borta. Istället ökar attacker som inte märks. I många fall vet inte mottagaren om att hen blivit angripen och vad hackern hittat och gjort med den informationen. Som företag måste man därför fundera över hur mycket ens kundlista är värd i orätta händer. Vad kostar det om personuppgifter hos er läckt ut? 

Nya sätt att hacka som är svåra att förebygga

På senare tid har det också blivit vanligt att olika konton på social media och e-post kapas, för att meddelandet ska se ut att komma från en person i ens nätverk. Är det ok att klicka på något som en bekant tipsar om? Ju skickligare hackern blir, desto svårare blir det att inse att det faktiskt rör sig om en bluff. 

Panda Security

Med Pandas nytänkande lösning Adaptive Defense stoppas okända program. Även attackförsök spåras på ett helt nytt sätt med forensisk analys, vilket ökar förståelsen för vilka angrepp som pågår.

Är du nyfiken på att få reda på mer om den här nya typen av lösning för att få 100 procent koll på alla körda program och processer? Hör av dig till Panda för en kostnadsfri demo, lösningarna passar alla företag, från små enmansbolag till stora globala jättar. 

www.pandasecurity.com

Men, skyddar inte ett vanligt antivirus då? Nej, faktum är att lösningen som de flesta sitter på (alltså antivirus, brandvägg och webbfilter), bara spärrar det som redan är känt som skadligt. Eftersom hackern lätt kan testa sig fram om det hen tänker skicka ut kommer att klassas som virus eller ej, jobbas det på tills en variant som antivirus inte tar är skapad. 

Alternativa sätt att skydda sig från attacker

Det smarta sättet att skydda sig är därför att förstärka sitt antivirus med en modern lösning. Det som vare sig kan klassas som godkänt eller virus kommer då att spärras tills det är kontrollerat av IT-säkerhetsspecialister. På så vis kan inget av ovan exempel genomföras, eftersom alla de försöken består av varianter som ännu inte klassats som vare sig virus eller okej att köras. Dessa okända program stoppas i lösningen Adaptive Defense. Om nästa kontroll (baserad på AI och maskinlärning) påvisar virus klassas programmet som det för alla andra också. Program som visar sig vara ok får förstås köras. 

Vad det kostar? Betydligt mindre än det värde som tillförs! 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST