Sophia Bendz, partner på Atomico, som leder programmet Fotograf: Joakim Bendz

Atomicos nya investerar-skola låter varje elev fritt investera 1 miljon kronor och dela vinsten

Atomico vill utbilda "nästa generations affärsänglar" och ger därför 12 personer chansen att investera 100 000 dollar vardera i startupbolag – och dela eventuell vinst med varandra och riskkapitalbolaget.

Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico har dragit igång ett program med syftet att hitta och stötta nästa generations affärsänglar i det europeiska startup-ekosystemet. Det skriver Techcrunch.

Den nya skolan för affärsänglar, Atomico Angel Programme, som presenterades under startupkonferensen Techcrunch Disrupt Berlin kommer att pågå under 12 månader och i den första kullen deltar 12 blivande affärsänglar.

Tanken är att ta in nya kullar i framtiden.

Två svenskar är med i den första kullen: Tuva Palm med en bakgrund från bland annat Nordnet och Josefin Landgård, medgrundare av nätläkaren Kry.

Läs även: Nordnet-avhoppare tar bankapp för unga till Sverige

I programmet får de 12 affärsänglarna, enligt Techcrunch, 100 000 dollar, motsvarande drygt 900 000 kronor, vardera att investera efter eget behag i unga startupbolag. Så länge det inte strider mot Atomicos etiska principer som bland annat utesluter alkohol och tobak.

Om investeringen lyckas får affärsänglarna dela vinsten med Atomico. Dessutom "poolas" de 12 änglarnas investeringar så att eventuella framgångar kan delas mellan deltagarna.

Satt att leda det nya programmet är Sophia Bendz från Atomico tillsammans med Will Dufton.

"Vi är passionerade kring att hjälpa alla ekosystem att blomstra och det här är ett sätt att stötta dem. Vi är också passionerade kring att aktivera nästa generations affärsänglar", sade Sophia Bendz under Techcrunch Disrupt.

Nyligen utnämndes hon till Atomicos fjärde kvinnliga partner och blev då ansvarig för investeringar i Norden.

Läs mer: Tidigare Spotify-chef blir Zennströms högra hand i Norden

Sophia Bendz var en av de första att anställas på Spotify. Från starten ansvarade hon för bolagets varumärkensstrategi och marknadsföring till och med 2014, för att sedan bli en affärsängel. Dessutom är hon en flitig privat investerare som bland annat har startupbolagen Digiexam, Sana Labs och Karma i portföljen.

Atomico grundades 2006 i London av Skype-grundaren Niklas Zennström. Bolagets senaste investeringsfond är på 765 miljoner dollar, vilket motsvarar närmare 7 miljarder kronor och har investerat i bolag som Klarna, Rovio och Supercell.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST