Anställda i USA missnöjda – nu höjer Ikea lönerna

Efter en omorganisation i fjol har en grupp Ikea-anställda i USA varit särskilt missnöjd. Nu höjer den svenska möbeljätten deras löner.

Ikea i USA ska höja lönerna för backend-medarbetarna i varuhusen, rapporterar Business Insider och hänvisar till ett inlägg på Ikeas internwebb.

Det är en grupp anställda som har varit särskilt missnöjda efter omstruktureringen av Ikeas 48 varuhus i fjol, enligt Business Insider.

Läs även: Då: Ikea var drömarbetsgivaren i amerikanska detaljhandeln Nu: Personalen flyr efter kompakt missnöje senaste året

Specifikt är det den nya policyn O4G (organization for growth) med syfte att etablera nya roller för anställda i varuhusen som ligger bakom det ökade missnöjet. Den infördes 15 oktober 2017.

”Vårt mål var att stärka våra coworkers så att de kan möta kundernas förväntningar i dagens omvärld av multikanaler och stärka vår position i den snabbt föränderliga detaljhandelsmarknaden i USA”, sade en talesperson för Ikea till Business Insider tidigare i november.

Vid omstruktureringen delades yrkeskategorin säljmedarbetare upp i två. Men bara den ena, de som hjälper kunderna, fick en löneförhöjning.

Enligt det interna inlägg som Business Insider refererar till ska lönen höjas på 14 amerikanska varuhus till 1 januari nästa år, till en nivå som motsvarar levnadskosterna i området.

 

Läs även: 7500 personer sparkas från Ikea – 650 i Sverige


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.