Fiaskostart för GW:s alzheimerbolag första dagen på börsen

Bioteknikbolaget Alzecure Pharma dök under premiärhandeln.

Bioteknikbolaget Alzecure Pharma sjunker 26 procent i sin premiärhandel på Nasdaq First North Premier på onsdagen.

Kriminologen Leif GW Persson gick in i bolaget redan för tre år sedan.

”Marknaden är gigantisk och om de lyckas kommer jag inte behöva göra några fler aktieaffärer”, berättade han för Veckans Affärer några dagar innan börsintroduktionen. 

Läs mer: Börsnoteringen GW bäddat för i 3 år: "Om de lyckas kommer jag inte behöva göra några fler aktieaffärer"

Aktien har under förmiddagen handlats i intervallet 9:80-12:00 kronor, vilket innebär nedgångar på 14-30 procent jämfört med teckningskursen 14 kronor i nyemissionen på 200 miljoner kronor som fulltecknades inför listningen.

Alzecure Pharmas forskning sker inom hjärnsjukdomar och främst Alzheimer. Fem stycken läkemedelskandidater har hittills tagits fram, varav två är på väg in i klinisk fas. Bolaget bildades 2016, men kan sägas ha funnits sedan 2012, enligt vd Johan Sandin.

"Vi som bildat bolaget jobbade tidigare på Astra Zenecas forskningsenhet i Södertälje. När CNS-enheten lades ned kände vi att vi hade en hel del bra idéer som inte hade fått plats i den organisationen", sade Johan Sandin till Nyhetsbyrån Direkt för ett par veckor sedan.

Kontakt togs med Bengt Winblad, professor på Karolinska Institutet i Stockholm, och den svenska Alzheimerfonden. Med deras stöd bildades ett team i stiftelseform som skulle utveckla tidiga projektidéer.

"De två projekt som inom denna form hade kommit längst lades över i ett bolag som senare blev Alzecure Pharma", berättade Johan Sandin.

Det ena projektet är sjukdomsmodifierande medan det andra är ett symptomlindrande läkemedelsprojekt. Båda dessa är småmolekylprojekt, vilket skiljer sig från de båda Alzheimerbolagen Bioarctic och Alzinova som utvecklar läkemedelskandidater med stora molekyler.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST