Jack Ma Fotograf: TT

Kinas mest kända kapitalist är kommunist

Jack Ma är Kinas kanske mest kända kapitalist. Men också kommunist, visar det sig. Alibaba-grundaren har tidigare antagits vara partipolitisk obunden men enligt kinesisk statlig media är han medlem i det styrande kommunistpartiet.

Kinesiska e-handelsundret Alibabas grundare och styrelseordförande Jack Ma är officiellt en medlem i det kinesiska kommunistpartiet. Det rapporterar Marketwatch med hänvisning till statlig media i Kina.

Jack Mas politiska tillhörighet har tidigare inte varit känd och kommer som en överraskning för en del, givet mindre positiva uttalanden om den kinesiska staten. 

Alibaba själva uppger i ett uttalande att Mas medlemskap i det kinesiska kommunistpartiet inte påverkar företaget och de beslut som fattas. 

Jack Ma är den rikaste personen i Asien med en förmögenhet på 35,8 miljarder dollar, enligt Forbes. Han avser att lämna som styrelseordförande för Alibaba nästa år. 

Läs även: Fintechbolaget som är större än Goldman Sachs – och ger Trump kalla kårar

"Vi ser en allt närmare relation mellan Kinas ledande internetföretag och regeringen, därför att regeringen ser dem som ett av de mest effektiva sätten att realisera sin politik", säger Mark Natkin, managing director på en Kina-baserad konsultfirma, till Bloomberg.

Samtidigt tonar han ned betydelsen av att vara medlem i partiet.

"Att vara partimedlem är i princip att erkänna partiets legitimitet och det behöver inte betyda någon särskilt hög nivå av politisk aktivitetet", säger han till Bloomberg.

Läs även: Konturerna klarnar kring Kinas gigantiska övervakningssystem – ska vara i full drift 2020


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.