Fredrik Bruhn, grundare av Unibap Fotograf: Henrik Mill

Rymd-rally på börsen – aktien stiger tvåsiffrigt på USA-avtal

Det svenska rymdbolaget Unibaps aktie steg på fredagsmorgonen med 13 procent på nyheten att bolaget  ingått en avsiktsförklaring med ett nordamerikanskt bolag.

Unibap har ingått en avsiktsförklaring att licensera ut AI-databearbetningsteknik till ett nordamerikanskt företag inom flyg- och rymd samt försvar. Licensen avser Unibaps rymdarkitektur inkluderande både datordesign (hårdvara) och mjukvarumiljöer för bland annat artificiell intelligens.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Avtalet som förväntas slutföras under 2018 kommer innefatta en engångslicensavgift på 425.000 dollar samt därtill dubbelsiffrig royalty över en tid av minst 5 år.

"Licenstagaren erhåller en världsomfattande exklusivitet för datorsegment med mycket hög tillförlitlighet där Unibap sedan tidigare inte varit aktivt. Licenstagaren erhåller därtill en exklusivitet i USA för alla Unibaps produkter inom flyg- och rymd samt försvar förutom redan ingångna avtal eller förväntande leveranser inom närtid", heter det.

Unibap kommer fortsätta sälja befintliga och framtida produkter inom flyg- och rymd samt försvar med lägre tillförlitlighet över hela världen utom USA.

Licensen inkluderar inte Unibaps produkter eller tjänster inom några andra områden är flyg- och rymd samt försvar. Licensen inkluderar inte heller någon av företagets Intelligent Vision System (IVS) produkter oavsett område och begränsar inte företagets forskning och utveckling i något avseende.

INTERVJU MED UNIBAPS GRUNDARE: Professorn: "Det finns bara ett jobb AI aldrig kan ta över"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST