Fotograf: Jessica Gow/TT

Swedbank Robur Ny Tekniks nya förvaltare: Större teknikbolag är billiga just nu

Den ny förvaltaren av den populära fonden Swedbank Robur Ny Teknik tycker att större teknikbolag som Google, Facebook och Apple är lågt värderade.

I oktober meddelades det att förvaltarduon Erik Sprinchorn och Carl Armfelt lämnar Swedbank Robur och den populära fonden Ny Teknik.

Förra veckan stod det klart att Ingemar Syhrén och Johan Söderström åtminstone tillfälligt har lagts till som nya förvaltare för aktiefonden.

Johan Söderström, som tidigare har förvaltat Swedbank Robur Technology, sätter sig just nu in i fondens innehav.

"[Carl Armfelt och Erik Sprinchorn] har arbetat ihop en bra portfölj av växande bolag med stor potential så det är roligt att ta sig an arbetet", säger han i en intervju publicerad på den egna sajten.

Under hösten har techbolagen i USA backat efter att tidigare ha skördat stora kursframgångar. Men Johan Söderström verkar inte tro att teknikaktier har passerat sin topp.

”Tittar jag på de större bolagen så ser jag det som att de är lågt värderade. I förhållande till tillväxten är exempelvis Google billigt, och Facebooks intäkter växer med 20 procent men är värderat till nivåer som knappt växande bolag handlas till. Apple följer ungefär samma mönster. Jag ser alltså inte att tekniksektorn som sådan går mot vad man kan kalla för vägs ände”, säger han.

Medicin- och hälsobolag ser han som en sektor med större motståndskraft vid sämre konjunktur men samtidigt en mindre uppsida på sikt.

”Även när det råder sämre tider på aktiemarknaden är det en säker tillflykt, men tillväxten är lägre sett över tid än i tekniksektorn. Så det hela beror på hur mycket du vill fokusera på de makroekonomiska faktorerna och hur ens tidshorisont ser ut”, säger han.

Fondens fem största innehav vid utgången av oktober var CD Projekt SA, MTG, Novo Nordisk, Take-Two Interactive Software och Swedish Orphan Biovitrum.

På fem år har Swedbank Robur Ny Teknik stigit nästan 250 procent. Men de senaste tre månaderna är fonden back omkring 20 procent.

Läs även: Nu lämnar stjärnförvaltarna Swedbank – för att starta eget


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST