Mary Barra, vd på General Motors sedan 2014, framför bolagets hybridmodell Chevrolet Volt.

General Motors sparkar var fjärde chef, stänger fabriker och lägger ned flera modeller

Biljätten ska satsa mer på elektriska och självkörande bilar och sparkar därför omkring 10 000 personer och planerar att stänga ned fem fabriker.

Över 10 000 tjänster ska bort från biltillverkaren General Motors och fem fabriker ska stängas till slutet av nästa år, skriver Bloomberg.

Syftet är, enligt tidningen, att bolaget förbereder sig för att elektrifiera sin fordonsflotta. Reuters uppger att beslutet har att göra med försäljningen av bilar i USA har saktat ned sedan 2017.

Av fabrikerna – som ska stängas om bolaget och fackföreningarna inte kommer överens – ligger fyra i USA och en i Kanada.

Nedskärningarna kommer efter att General Motors presenterade ett starkt tredje kvartal. 

"Vi gör detta medan ekonomin är stark. Branschen förändras mycket snabbt. Vi vill försäkra oss om att vara väl positionerade. Vi tror att det är rätt att göra det när företaget står starkt och ekonomin går starkt", sade General Motors vd Mary Barra enligt Bloomberg.

Totalt ska över 15 procent av tjänsterna, över 10 000 stycken, i Nordamerika skäras bort. Samtidigt ska bolaget öka investeringarna kring elbilar och självkörande fordon, bland annat genom att anställa fler på dessa områden.

Omstruktureringen blir bolagets största i Nordamerika sedan bolaget blev bankrutt under finanskrisen för ett årtionde sedan, skriver Reuters.

Planerna är också att sluta tillverka flera av modellerna som tillverkas vid de berörda fabrikerna, däribland Chevrolet Cruze och Buick LaCrosse uppger Reuters.

Redan i oktober erbjöd sig General Motors att köpa ut en fjärdedel av de anställda i USA, enligt Reuters som uppger att planen är att skära ned antalet chefstjänster med en fjärdel.

Läs även: Framtiden är förarlös – så påverkas bostadspriserna och resten av ekonomin


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST