Fotograf: TT

Amerikansk delstat godkänner bitcoin för skattebetalningar

Nyligen fyllde bitcoin 10 år. Snart kommer kryptovalutan för första gången att kunna användas för att betala skatt i en amerikansk delstat.

Från och med början av den innevarande veckan kommer företag i den amerikanska delstaten Ohio att kunna betala skatter med hjälp av bitcoin, skriver Wall Street Journal.

Tanken är att även privatpersoner så småningom ska kunna använda kryptovalutan på samma sätt.

Delstatens beslut ger inte bitcoin juridisk status som betalmedel, men däremot ett sorts tyst godkännande som kryptovalutan hittills inte har haft, noterar tidningen.

Enligt tidningen är det delstatens skattmästare sedan 2011, Josh Mandel, som har varit drivande. Han ser initiativet som ett sätt att öka bekvämligheten för skattebetalarna.

"Jag ser bitcoin som en legitim valuta", säger han till Wall Street Journal och tillägger att han hoppas att andra delstater ska följa efter.

Även delstaterna Arizona, Georgia och Illinois har övervägt att tillåta kryptovalutan för att betala skatter, men förslagen har än så länge inte gått igenom delstatskongresserna.

I slutet av november handlades bitcoin för omkring 3 500 dollar. Det är en rejäl nedgång sedan toppen i slutet av 2017, då kryptovalutan handlades för nästan 20 000 dollar.

De senaste 24 timmarna har bitcoin stigit 6,5 procent enligt Coindesk.com.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST