Jeff Bezos, Amazons vd och grundare Fotograf: Cliff Owen/TT

"Vi är inte robotar" - Tusentals strejkar mot Amazon under Black friday

Under shoppingdagen Black friday demonstrerar tusentals Amazon-anställda runtom i Europa mot sina arbetsvillkor. "Vi är inte robotar", är budskapet till bolagets vd Jeff Bezos.

Tusentals anställda på Amazons lager i Italien, Spanien, Tyskland och Frankrike strejkar under Black friday i protest mot osäkra arbetsförhållanden, skriver Business Insider.

Även i Storbritannien demonstrerar en fackförening och lediga Amazon-anställda, uppger sajten.

Samtidigt har en koalition av europeiska fackföreningar publicerat en video riktad till Amazons vd Jeff Bezos, med budskapet: "Vi är inte robotar", på fem olika språk.

Läs även: "Explosion" av köp hos Klarna några timmar in på Black Friday - pensionärer fyndköper

En talesperson för den brittiska fackföreningen GMB säger till Business Insider att syftet med protesten inte är att störa Amazons Black friday-försäljning utan att nå ut till bolaget. 

Enligt fackföreningen är villkoren på lagren inhumana och osäkra, och ambulanser ska ha skickats till ett enskilt brittiskt lager 115 gånger under en treårsperiod.

"Alla våra platser är säkra att arbeta och rapporter som säger motsatsen är helt enkelt fel", skriver Amazon i ett uttalande och tillägger att bolaget har 40 procent färre arbetsplatsolyckor än andra bolag i lagerbranschen i Storbritannien.

Läs även: Vice statsministern: Nobba Black friday – skydda planeten


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST