Hennes bank-app ska minska konsumtionshetsen: "Det ska göra ont att shoppa"

Vi måste alla ta ett större ansvar för att nå de globala miljömålen. Men hur gör vi det i vardagen? Hör Nathalie Green, vd för nystartade Doconomy, berätta i lunchpodden ”Min bästa idé” hur du kan shoppa för en bättre miljö.

Den allra största utmaningen mänskligheten står inför just nu är de pågående klimatförändringarna. Vi är alla smärtsamt medvetna om att vi måste lägga om vår livsstil.

”Bland annat handlar det om att se över sin konsumtion. Och då är det en väldigt bra idé att det ska göra lite ont att shoppa!”, säger Nathalie Green, vd för alldeles nystartade Doconomy.

Doconomy står bakom appen Do, en mobil banktjänst där användare enkelt ska kunna följa sin klimatpåverkan och kompensera för den, både genom certifierad klimatkompensation och genom hållbart sparande.

”Idén är att helt enkelt hjälpa människor att göra mer hållbara val i sin konsumtion.”

Rent praktiskt handlar det om att alla köp via Doconomys betal- och kreditkort också ger köparen information om vilken klimatpåverkan köpet har i kronor och ören. Som shoppare kan du sedan välja att betala den summan genom att köpa utsläppsrätter eller sätta av pengarna till ett eget hållbart sparande. Dessutom har Doconomy fått med sig ett antal handlare som själva - istället för kunden - betalar för den klimatpåverkan som köpet har.

”I realtid kan du enkelt följa ditt eget CO2-avtryck och jag tror att vi behöver fler konkreta verktyg som pushar oss i rätt riktning.”

Vilka är de största miljöbovarna när det gäller konsumtion?

”Flygresor och kött ligger definitivt i topp. Och överhuvudtaget behöver vi se över vår konsumtion, vi köper alla så många saker som vi faktiskt inte behöver.”

”Poängen är också att inte bara miljön mår bättre av en minskad konsumtion utan också du själv. Till exempel genom att äta mindre kött eller köpa färre kläder, fast med högre kvalitet.”

Men finns inte risken med en sån här tjänst att jag kan ”klimatköpa” mig fri och bara fortsätta att shoppa som förut?!

”Självklart finns vi inte till för att människor ska kunna ägna sig åt ’guiltfree consumption”, vår målsättning är att inspirera till en mer hållbar livsstil. Vad vi har gjort är att ta fram världens första kort som faktiskt ska få människor att konsumera mindre!”

Lyssna till hela samtalet med Nathalie Green i lunchpodden ”Min bästa idé” för att höra mer om hur du kan skaffa dig en mer hållbar konsumtion.Följ Ulf Skarins dagliga luncher på Instagram med personerna vars idéer bygger det nya näringslivet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST