Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT

Efter Zalandos ändring: Är fri frakt på väg bort inom e-handeln?

E-handelsjätten Zalando har nyligen gjort vissa förändringar i sin leveransmodell och frågan är om det är ett första tecken på att den villkorslösa fria frakten är på väg bort.

Zalando har ända sedan starten haft filosofin att erbjuda fri frakt och fria returer, oavsett vad. Men i samband med rapporten för det tredje kvartalet tog e-handlaren ett steg bort från den fria fraktens evangelium när bolaget införde ett minsta ordervärde för fri frakt i Italien.

"Vi måste acceptera att konsumenterna vill beställa färre varor men med en högre frekvens och vi måste hitta sätt att hantera kundkorgar med lägre ordervärde på ett mer lönsamt sätt", sade Zalandos vd Rubin Ritter under rapportpresentationen i början av november.

Läs även: Ikea 2.0 skruvas ihop: Så ser möbeljättens framtidsstrategi ut efter Ingvar Kamprad

Fri frakt är ett tveeggat svärd för e-handlarna. Å ena sidan sänker den trösklarna för konsumenter att våga handla på nätet - senast i mars i år kom en undersökning från undersökningsföretaget Yougov som visade att fri frakt är den enskilt viktigaste faktorn vid köp av kläder och skor på nätet - å andra sidan sänker den fria frakten e-handlarnas, redan pressade, bruttomarginaler.

"Vi kommer att utvärdera resultaten innan vi går vidare, men som ett medel för att ta ekonomin per enhet till nästa nivå så är det [minsta ordervärde] ett genomförbart alternativ", sa Rubin Ritter.

Frågan är nu om fler aktörer kommer att våga följa i Zalandos fotspår?

Hos branschkollegan Boozt finns redan ett minsta ordervärde för att få fri frakt, men under bolagets presentation av det tredje kvartalet konstaterade vd Hermann Haraldsson att det händer mycket i marknaden nu.

"Om en av våra konkurrenter ändrar i sitt nyckelerbjudande, så öppnar det möjligheter för oss", sa han utan att utveckla frågan ytterligare.

Arne Andersson, som är e-handelsexpert på Postnord, tror att en stor aktör som Zalando kan öppna ögonen på andra aktörer för möjligheten att på ett eller annat sätt ta betalt för frakten. Samtidigt ser han en risk för fortsatt utveckling mot fri frakt i takt med att Amazon etablerar sig på allt fler marknader.

"Amazon driver fri frakt ganska hårt, framförallt på de marknader där de har lanserat sitt lojalitetsprogram Prime så är det vanligt att de erbjuder fri frakt till och det sätter ett tryck på övriga handlare att erbjuda något liknande", säger han.

H&M fick länge utstå kritik för att inte erbjuda fri frakt där kritikerna menade att klädjättens motvilja att erbjuda fri frakt hämmade utvecklingen av nätförsäljningen. Sedan en tid tillbaka erbjuder nu H&M fri frakt till alla medlemmar i H&M Club. Och att koppla fri frakt och retur till någon form av prestation från kunden i form av till exempel lojalitetsprogram är något som Arne Andersson tror kommer att bli mycket vanligare inom en snar framtid.

"Hittills har det handlat väldigt mycket om att jaga nya kunder hela tiden och då har man erbjudit väldigt förmånliga villkor och jag tror att vi inom ett år kommer att få se lite mer utvecklade modeller", säger han.

Under årets sista kvartal kommer de svenska e-handlarna att få ytterligare sten på logistikbördan. Under förra årets julhandel skickades fyra miljoner e-handelspaket genom Postnord I år räknar Postnord med att volymen skall öka med 25 procent och för att klara det kommer Postnord att ta ut en extra "kapacitetsavgift" på 4 kronor per paket. Det kan tyckas lite men för till exempel Boozt vars genomsnittliga ordervärde under det tredje kvartalet låg på 794 kronor så innebär det en kostnadsökning på 0,5 procent på levererat paket.

Läs mer: Analys: Ica:s digitala dilemma – klarar butikskungarna steget ut på nätet?


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST