Fotograf: Marcio Jose Sanchez/TT

Apple betalar när operatörer ska sälja nya Iphone billigare

Apple kommer att subventionera mobiloperatörer i Japan för att öka försäljningen av modellen Iphone XR. Det uppger anonyma källor för Wall Street Journal.

"En prissänkning inom en månad från lansering är ovanligt, inte bara för Apple utan för smartphonetillverkare i allmänhet", säger en försäljningschef vid en mobiloperatör till tidningen.

Apples beslut, som i praktiken innebär att Iphone XR rabatteras i Japan, är senaste tecknet på att efterfrågan på de senaste Iphonemodellerna har varit lägre än väntat. Enligt tidningskällorna sänker stora operatörer i Japan priset på Iphone XR redan i nästa vecka, även om inga detaljer gavs om hur stora sänkningarna blir.

Modellen Iphone XR har ett lägre pris än toppmodellerna XS och XS Max som lanserades samtidigt, men kostar mer än den äldre modellen Iphone 8 som fortfarande säljer bra i Japan.

Läs även: Galen prislapp och ännu större skärm – här är Apples nya lurar

Japan är en viktig och lönsam marknad för Apple. Bolaget har hela 46,7 procent av marknaden för smartphones i landet, enligt analysföretaget MMD Labo.

Apple ville för Wall Street Journal inte kommentera saken eller om liknande åtgärder kan bli aktuella även på andra marknader.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST