Fyndköparna kliver in på USA-börserna – alla index på plus i öppningen

USA-börserna öppnar idag upp efter gårdagens genomklappning. Nasdaq upp över 1 procent och Dow Jones 0,5 procent i starten.

Handeln på tisdagen innebar rejäla nedgångar för många aktier då många investerare fortsatte att oroa sig över tillväxtutsikterna för den i USA tungt vägande tekniksektorn. Ett lägre oljepris bidrog till kursfall även för flera energibolag. Dow Jones industriindex stängde ned 2,2 procent medan S&P 500 tappade 1,8 procent och Nasdaqs kompositindex 1,7 procent. Nedgången innebar att årets uppgångar på såväl S&P 500 som Dow Jones industriindex raderades ut.

Statistik före öppningen visade att orderingången på varaktiga varor i USA sjönk 4,4 procent i oktober jämfört med månaden före, enligt preliminär data från handelsdepartementet. Analytiker hade räknat med en nedgång på 2,5 procent, enligt Reuters snittprognos.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd steg med 3.000 till 214.000 personer under vecka 46 jämfört med föregående vecka, enligt säsongsjusterad statistik från arbetsmarknadsdepartementet. Det var i närheten av analytikernas förväntningar som låg på 215.000.

Deere, som på vissa områden konkurrerar med Volvos affärsområde anläggningsmaskiner, redovisade före öppning en försäljning på 8,3 miljarder dollar för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Väntat var 8,6 miljarder dollar, enligt Bloombergs sammanställning. Även den justerade vinsten per aktie var lägre än väntat: 2:30 dollar mot förväntade 2:45 dollar. Deere backade nära 3 procent i förhandeln.

Vad gäller Apple, som på tisdagen föll 4,8 procent, har negativa nyheter fortsatt att komma. Foxconn, som är Apples största kontraktstillverkare av Iphone, ska spara 20 miljarder yuan 2019 med hänvisning till att året väntas bli "mycket svårt". Appleaktien stärktes trots detta med 1 procent i förhandeln.

Chiptillverkaren Nvidias vd uppgav på onsdagen att bolaget avtalat med tre olika tillverkare av elbilar om användning av Nvidias nya AI-chip Xavier. Nvidia lyfte nära 4 procent inför öppning.

På dagens fortsatta makroagenda märks statistik om försäljningen av befintliga bostäder, Michiganindex och ledande indikatorer, som samtliga offentliggörs klockan 16 svensk tid. En halvtimme senare kommer USA:s energidepartements veckoredovisning av de amerikanska råoljelagren.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST