Börsnoteringen GW bäddat för i 3 år: ”Om de lyckas kommer jag inte behöva göra några fler aktieaffärer”

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson är en flitig aktieinvesterare och har placerat i en rad nya bolag den senaste tiden.

”Jag investerar bara i två sektorer just nu, det ena är life science och det andra är övervakningsapplikationer. Fastigheter har jag slutat med”, säger Leif GW Persson, som blivit en riktig aktieräv på ålderns höst.

Att som kriminologiprofessor satsa på övervakningsbolag är ju inte så förvånande medan hans intresse för life science, som ofta innebär stora risker, har ökat i takt med flera lönsamma affärer.

Senzagen, som utvecklat ett alternativ till den traditionella testningen av kemiska substanser, är ett sådant exempel.

”Det gick från 19 till 55 kronor på bara några dagar. Nu har jag sålt av halva mitt innehav.”

Ett annat berättade Veckans Affärer om häromveckan, sårläkningsföretaget S2Medical, men det finns ytterligare en investering i den Perssonska portföljen som han har laddat för i tre år.

”Jag har en god vän som systematiskt letar bra bolag. I Alzecure gick vi in tidigt, cirka tre år sedan, när bolaget behövde pengar. Men jag har inte velat berätta om det förrän nu.”

LÄS MER: Leif GW gör ”tokbra” aktieaffärer – här är hans hemlighet

Forskningen bakom Alzecure kommer från Astrazeneca som i samband med en fokusering 2012 knoppade av verksamheten till den nuvarande ledningen i Alzecure.

Målet är att ta fram såväl symptomlindrande som sjukdomsmodifierande läkemedel mot alzheimer och relaterade sjukdomar.

Alzheimer är den vanligaste demenssjukdomen och drabbar runt 45 miljoner människor globalt. Trots det saknas det idag preventiva och sjukdomsmodifierade läkemedel på marknaden.

”Marknaden är gigantisk och om de lyckas kommer jag inte behöva göra några fler aktieaffärer.”

Leif GW Persson och hans anonyma vän har varit med i tre rundor i Alzecure hittills, den senaste på 200 miljoner kronor, men exakt hur mycket professorn gått in med, eller vilken andel han fått i bolaget vill han inte avslöja.

LÄS MER: Leif GW:s storfavorit rusar på börsen

”Investeringen i kronor är väsentligt högre än den jag gjorde i S2Medical, där jag gick in med 2 miljoner. Men inte så hög att jag riskerar att hamna på bar backe.”

Noteringskursen i Alzecure ligger på 14 kronor och marknadsvärderingen efter emissionen ligger på cirka 530 miljoner kronor.

Alzecure driver två projekt som riktas mot alzheimer, den ena är sjukdomsmodifierande och det andra är symptomlindrande.

Både dessa baseras på små molekyler vilket skiljer sig från de två anda alzheimerbolagen som är noterade på börsen, Bioarctic och Alzinova som använder större molekyler.

”Jag har tittat på Bioarctic men bedömde att Alzecure såg mer intressant ut. Jag brukar ringa och snacka läkemedel med min gamla skolkamrat Peter Sjöstrand som var vice vd på Astrazeneca tidigare.”

Totalt har Leif GW Persson gått in i fem bolag som varit på väg till börsen men han passar sig för att bli en alltför stor ägare för att inte komma att omfattas av insiderreglerna.

”Jag känner alla rika jävlar i det här landet så jag kan stuva på dem aktier så att jag håller mig under 5 procent. Det är lätt att bli stor ägare i de här små bolagen.”

Peter Thelin, styrelseledamot i Brummer & Partners och ordförande i Hjärnfonden, är en av Alzecures storägare med 4,9 procent av aktierna.

LÄS MER: Leif GW Persson har hittat en ny aktiefavorit – ska ringa i klockan vid börsnoteringen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST