"Spotify är fantastiskt men knappast värt 220 miljarder kronor"

Spotifys aktie väntas fortsätta falla när bolaget nu närmar sig vinst för första gången, skriver Dagens industri på fredagen.

Sedan Spotifys börsnotering i april i år har aktien som mest, i somras, nått en kurs på omkring 195 dollar. Därefter har kursen fallit, för att stänga på knappt 137 dollar under torsdagen. Det motsvarar ett börsvärde på nästan 220 miljarder kronor.

Den svenska musiktjänsten skulle under fjärde kvartalet kunna redovisa sin första rörelsevinst för ett kvartal någonsin. Det bådar inte gott för bolagets aktiekurs, skriver Dagens industri i en analys.

Samma mönster har sett hos många av de amerikanska teknikjättarna vars aktier gått ned under hösten trots att många av dem uppvisat rejäla vinstförbättringar.

Tidningen förklarar utvecklingen som en väckarklocka där investerare först nu blir medvetna om hur mycket det krävs för att motivera ett högt börsvärde.

"Kanske är det så att när Spotify nu är nära att visa vinst kan marknaden inte drömma längre. Drömmarna förbyts mot en krass verklighet där marknaden ser svart på vitt hur höga vinster som krävs för att motivera börsvärdet", heter det i Di:s analys.

För Spotifys del förbättras inte läget av att ledningen verkar vara besatt av aktiekursen, skriver tidningen som pekar på att återköp av aktier för uppemot en miljard dollar har skett.

Läs även: Spotify återköper aktier för 1 miljard dollar

Uppfattningen hos Di är att återköp är något som bara mogna företag borde ägna sig åt. I fallet med Spotify är det däremot fel väg att gå eftersom det finns stora investeringsbehov både produktmässigt och geografiskt.

Dessutom lämnade guidningen för det fjärde kvartalet en del övrigt att önska. Den väntade tillväxten i antalet premiumanvändare på 30-36 procent är lägre än snittet sedan grundandet på 46 procent, noterar Di.

Läs även: Spotify rapportskräller – men tillväxttrubbel får aktien att tappa nästan 10 %

Den övergripande slutsatsen är att Spotify-aktien behöver komma ned en bit till och anpassa förväntningarna till mer rimliga nivåer. 

”Bolaget är fantastiskt på flera sätt men knappast värt 223 miljarder kronor”, skriver Di.

Läs även: Inför börsnoteringen: ”Det går nästan inte att mäta värdet av Spotifys framgång”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST