Fotograf: Alastair Grant / Tim Ireland / TT

Brexitkaoset: Ministrar hoppar av, pundet tappar och bankaktier faller

Flera ministrar, däribland Brexit-ministern, lämnade under torsdagen Theresa Mays regering, som inte har lyckats enas om ett avtal. Beskeden får bankaktier att falla och pundet att tappa mark mot dollarn.

Stockholmsbörsen visade under torsdagen en mindre nedgång i spåren av det brittiska EU-utträdet, som skapade osäkerhet på marknaderna. Som motvikt kom starka amerikanska rapporter efter börsens stängning på torsdagen, däribland från teknikjätten Cisco, vilket fått amerikanska terminerna att stiga. I Stockholm tyngde bankerna tillsammans med Ericsson.

Nordea hade klockan 15.35 på torsdagen tappat knappt 1 procent, Handelsbanken knappt 2, SEB knappt 1, och Swedbank knappt 0,5 procent.

Vid klockan 15.35 var storbolagsindex OMXS30 ned omkring 0,7 procent. I London tappade storbanker i spåren av att brexitminister Dominic Raab avgått vilket följdes av fler avhopp.

RBS backade över 9 procent, Lloyds Banking Group knappt 6 och Barclays knappt 5 procent.

"Risken är större för en hård brexit och/eller en Labour-regering och det är negativt för ekonomin samt bankerna. Det ser ut som att det är större sannolikhet för att Theresa May utmanas", sade Edward Firth, analytiker på KBW, till Bloomberg News.

"Jag kan inte med gott samvete stötta de villkor som brexitavtalet förslår", uppgav Dominic Raab i samband med sin avgång, enligt Bloomberg.

Efter beskedet föll det brittiska pundet kraftigt.

Den brittiska valutan fick inte heller något stöd av data som visade att detaljhandeln sjönk 0,5 procent i oktober jämfört med september, i stället för en väntad ökning med 0,2 procent.

Pundet backade till 1:2777 mot dollarn som lägst, från en högstanotering på 1:3030 på torsdagsmorgonen.

Under torsdagen meddelade Storbritanniens premiärminister Theresa May att landet var nära ett avtal om brexit, men inte eniga om ett slutgiltigt avtal, enligt Reuters och Bloomberg News.

Hon sade att valet är tydligt: "vi kan välja att lämna utan avtal, riskera att det inte blir någon brexit alls eller att välja att enas och stödja det bästa avtal som kunde förhandlas fram".

Theresa May sade vidare att brexit innebär svåra val, EU accepterar inte ett avtal utan en "reservlösning" (backstop) för Irland.

Under torsdagen avgick även Shailesh Vara, ministern för Nordirland, Suella Braverman, underminister för Brexit och Eshter McVey, arbetsminister.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST