Prime Livings planerade projekt Sjöberg i Sollentuna, Stockholm. Fotograf: Prime Living

Bostadsutvecklaren letar pengar – kassan är tom om en månad

Modulbyggaren Prime Livings likviditet är på väg att ta slut, meddelar bolaget som nu söker med ljus och lykta efter ny finansiering. Aktien föll drygt 20 procent på torsdagsmorgonen.

Det First North-listade studentbostadsbolaget Prime Livings likviditet kommer att ta slut under andra halvan av december om bolagets pågående finansieringsdiskussioner inte bär frukt.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Prime Living arbetar som tidigare kommunicerats med att säkerställa en långsiktigt hållbar finansieringslösning. Kortsiktigt är likviditeten ansträngd efter framförallt kostnadsöverdrag i Spångaprojektet. Den korta finansieringen kan lösas genom lån från några större aktieägare eller lån mot säkerhet i befintliga fastighetsinnehav, alternativt avyttringar från den befintliga fastighetsportföljen. Dessa diskussioner pågår med hög intensitet", heter det vidare.

Läs även: Budgeten: Minskat byggande dämpar tillväxten

Sedan årsskiftet har aktien fallit drygt 60 procent. Bolaget har bland annat uppmärksammats för brister i sina lägenheter.

Redan i slutet av augusti varnade ABG Sundal Collier för att Prime Living skulle kunna stå utan likvida medel före årsskiftet, till följd av projektförseningar och budgetöverskridande. 

De hade då en fortsatt positiv syn till Prime Livings underliggande affärsmodell.

"Men bolagets projektutförande historiskt och osäkerhet både vad gäller förmågan att färdigställa projekt till budget samt erhålla finansiering är, enligt vår syn, för stora för att ignorera", skrev investmentbanken i analysen, tillägget att det behövs klargörande i dessa frågor innan det går att berättiga ett ägande av Prime Living.

Prime Livings studentbostäder består av förfabrikerade moduler som tillverkas i Kina men sedan monteras i Sverige. Bolaget förvaltar knappt 1 200 lägenheter runtom i Sverige och har planerad och pågående produktion på ytterligare omkring 3 000 lägenheter i Sverige samt på Irland.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST