Annie Lööf Fotograf: Anders Wiklund / TT

Annie Lööf får sonderingsuppdraget

Talmannen Andreas Norlén meddelar under en pressträff att Annie Lööf nu får sonderingsuppdraget. 

Centerpartiets ledare Annie Lööf får uppdraget att sondera terrängen för en regeringsbildning. Det meddelar talmannen Andreas Norlén vid en pressträff på torsdagen. 

"Jag har gett henne i uppdrag att sondera förutsättningarna för en regering som kan tolereras av riksdagen", sade han.

Riksdagen röstade under gårdagen nej till förslaget att välja Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till ny statsminister. 

Läs mer: Riksdagen röstar nej till Ulf Kristersson som statsminister

Tidigare har både han och Stefan Löfven haft sonderingsuppdraget, dock utan att lyckas presentera ett regeringsförslag som haft en chans att kuhennes uppdrag löper över en

Annie Lööf har sagt att hennes fokus är att börja diskutera sakpolitik och inte att hon ska bli statsminister, därför är uppdraget formulerat lite annorlunda än tidigare, utan ordet "bilda" en regering. Det utesluter dock inte att hon blir statsminister.

Uppdraget löper under en vecka, med möjlighet att begära förlängning.

Bakgrunden till sonderingsuppdraget är enligt Andreas Norlén att det finns en bred acceptans för att låta Annie Lööf sondera och att hon själv anser att det finns diskussioner att föra.

Andreas Norlén sade att det kommer att hållas ytterligare minst en statsministeromröstning i riksdagen under hösten.

Han sade också att det kan komma till det läget där han lägger fram en person till omröstning i riksdagen som inte själv vill det.

Vidare sade han att det "är för tidigt" att tala om ett extra val, vilket enligt hans bedömning allvarligt skulle skada allmänhetens förtroende för det politiska systemet. Han kommer att jobba hårt för att undvika ett extra val.

"Men om alla låsningar består kan det sluta på det sättet", sade Andreas Norlén.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST