Diamanten "Pink Legacy" Fotograf: Martial Trezzini/Keystone via AP

Rosa diamant såld för rekordpris: 450 miljoner kronor

Köparen satte nytt världsrekord.

En av de största slipade rosa diamanterna som gått under klubban såldes på tisdagen för drygt 50 miljoner dollar, motsvarande cirka 450 miljoner kronor, av auktionshuset Christie's i Geneve.

Priset, motsvarande 2,6 miljoner dollar per carat utgör världsrekord för en rosa diamant enligt auktionshuset, som värderat stenen till 30-50 miljoner dollar.

Diamanten, kallad Pink Legacy, är en så kallad "Fancy Vivid Pink" av typen IIa och väger 18,96 carat. Den beskrevs inför auktionen av Christie's som enastående och "nästan overklig".

Pink Legacy utvanns i Sydafrika för ett sekel sedan och slipades 1920.

Säljare är familjen Oppenheimer, grundare av diamantproducenten De Beers. Köpare är diamantåterförsäljaren Harry Winston, uppger BBC.

Det i absoluta tal högsta försäljningspriset för en rosa diamant sattes dock av det konkurrerande auktionshuset Sotheby's i april 2017, då den drygt 59 carat stora Pink Star klubbades för 71 miljoner dollar, det högsta pris som någonsin betalats för en diamant, påpekar branschsajten JCK News.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.