Oljepriset fortsätter dyka – föll nära 8 procent

En öppning nedåt låg på onsdagsmorgonen i korten för Stockholmsbörsen sedan de amerikanska börserna vänt ned i tisdagshandeln och de asiatiska börserna varit överlag negativa på onsdagen.

På råvarumarknaderna föll oljepriserna brant under amerikanska öppettider, men stabiliserades så småningom på de nya låga nivåerna. Ett fat Brentolja kostade på morgonen drygt 65 dollar, ned från 69:50 dollar ett dygn tidigare. Basmetallerna noterades omkring 0,5 procent ned i tidig handel.

Från Brexitdiskussionerna meddelas att ett färdigt utkast till utträdesöverenskommelse förhandlats fram.

Vid 8.30-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index 0,7 respektive 0,8 procent ned. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång med 0,5 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

På Wall Street kom en inledande uppgång på tisdagen av sig och både DJIA och S&P 500 slutade dagen på minus. Nasdaq stängde oförändrat. Bland enskilda aktier steg General Electric 7,7 procent efter flera dagar med stora nedgångar. Sämre gick det för oljebolagen Exxon Mobil och Chevron, som tappade 2,3 respektive 1,7 procent.

I Asien var utvecklingen blandad, med en mindre uppgång för japanska Nikkei 2255 och nedgångar på 0,5-1 procent i Kina.

Makrodata visade att Kinas industriproduktion och investeringar ökade något mer än väntat i oktober, medan Japans BNP preliminärt sjönk i nivå med förväntningarna i det tredje kvartalet.

Bland morgonens svenska bolagsnyheter märks att Elekta har tecknat avtal med vårdbolaget Genesis Care avseende Elektas linjäracceleratorer Versa HD. Avtalet är värt omkring 60 miljoner dollar, cirka 550 miljoner kronor.

Även byggjätten Skanska har tagit hem en order, värd 495 miljoner kronor, från USA.

Bostadsutvecklarna Besqab och SSM rapporterade kvartalsresultat och talade båda om en viss stabilisering på bostadsmarknaderna i Stockholm och Uppsala, respektive i Storstockholm, under perioden.

Spelutvecklaren THQ Nordic redovisade ett rörelseresultat ebitda om 215 miljoner kronor, klart över Bloomberg News snittprognos på 194 miljoner kronor. Bolaget har också aviserat två förvärv.

Den riktade emission som Hansa Medical aviserade efter börsstängning på tisdagen genomfördes till en teckningskurs om 255 kronor per aktie, en rabatt om 5,6 procent jämfört med tisdagens stängningskurs.

Det danska konglomeratet Maersk redovisar ett ebitda-på 1.138 miljoner dollar för det tredje kvartalet 2018. Infront Datas snittestimat, utifrån åtta analytikers prognoser, var ett ebitda-resultat på 1.092 miljoner dollar.

På rekommendationsfronten har SEB höjt sin rekommendation för Tele2 till köp från behåll med riktkursen 120 kronor. Även Kinnevik får höjd rekommendation till köp från behåll och riktkursen uppjusterad till 270 kronor (258).

För Volvo har SEB dock sänkt sin rekommendation till behåll från köp, med ny riktkurs 140 kronor (175).


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST