Bisate Lodge i Rwanda

Så ska Rwanda bli en innovationshub: "Vi vill göra samma utvecklingsresa som de asiatiska länderna fast bättre"

I Rwanda är det enkelt att starta företag, säkerheten är god, IT-system och vägar är väl utvecklade och viljan att göra affärer stor. Nu satsar landet stort på att bli en innovationshubb.

”Vi vill göra samma utvecklingsresa som de asiatiska länderna har gjort fast ännu bättre”, säger Steve Mutabazi, den rwandiska regeringens chefsstrateg för IT- och kommunikationsteknologi, till Innovations-tvodden.

Samtidigt välkomnas särskilt nytänkande vad gäller att lösa befintliga problem, både vad gäller miljö och hållbarhet och i sociala sammanhang.

”Innovation för mig är inte bara att skapa nya saker utan även att använda befintlig kunskap för att lösa existerande problem på ett nytt sätt. Inte minst socio-ekonomiska problem” säger Steve Mutabazi

Ett av landets mest angelägna fokusområden är att vårda och bevara det man kallar ”landets guld”, den unika och utrotningshotade bergsgorillan - samma art som den berömda Diane Fossey forskade om.

I nationalparken Volcanoes, som är den dimhöljda bergskedjan som Rwanda, Kongo och Uganda delar och där Fossey verkade, lever fortfarande gorillor fritt i det vilda. Deras existens är beroende av ekoturism, vilken utvecklas av innovativa operatörer som rwandiska Thousand Hills och Wilderness Safaris, ett av södra Afrikas ledande eko safariföretag med hållbarhet som affärsidé.

”Vi satsar där vi vet att vi kan utveckla området och bevara hotade arter” säger David Pahl, manager på Bisate Lodge.

Den nyligen öppnade lodgen är Wilderness Safaris första satsning i Rwanda. Att förvandla jordbruksmark till skog är en viktig uppgift här. Stora arealer skog har försvunnit genom decennierna. Om den utvecklingen inte hejdas finns det snart ingen framtid för gorillor eller andra skogslevande djur.

”För närvarande finns här omkring 17 000 träd. Vårt mål är att plantera ytterligare tiotusen träd årligen i fem år. Våra gäster får delta genom att själva plantera ett träd, få ett certifikat med dess GPS-position och sedan kunna se hur det vuxit när man återvänder” berättar David Pahl.

Gorillornas fortlevnad är också avgörande för den rwandiska befolkningens möjligheter. Gorillorna är en av det största ”arbetsgivaren” åt åt traktens befolkning. De som är anställda inom turismen får i sin tur möjlighet att försörja sin släkt och utbilda sina barn.

”Bisate är en ny lodge för gorillaturisism, vilket betyder nya jobbmöjligheter och ett lyft för de lokala byarna. Invånarna har fått en riktig väg till närmaste stad, vilket saknades, över 400 anställdes för byggnationen av lodgen och nu många har fått arbete här på lodgen och i skogplanteringsprojektet” förklarar David Pahl.

Här kan ni se ett videoreportage om gorillorna och andra affärsmöjligheter från Rwanda:

 

Och här kan ni läsa en längre artikel om Rwanda som innovationshub och hur svenska företagare på plats upplever klimatet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST