Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Börsen: Nordea lyfter efter uppgifter kring Gardells potentiella köp i storbanken

 Stockholmsbörsen öppnade tydligt uppåt men tappade fart efter någon timmes handel och vid lunchtid stod index på svagt plus.

Nordea tillhörde vinnarna efter medieuppgifter om att Christer Gardells Cevian börjat köpa aktier i banken, och storaffären mellan Sobi och Astra Zeneca fick upp de bägge läkemedelsbolagens kurser.

Vid 13-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,2 procent till nivån 1.518. Aktier för 4,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland var DAX upp 0,8 procent och i Frankrike steg index 0,4 procent.

I storbolagsindexet stod den numera finländska banken Nordea för den största uppgången med 2,7 procent. Enligt Dagens Industri har Cevian Capital, med finansmannen Christer Gardell i spetsen, granskat Nordea inför en möjlig större investering. Tecken finns på att Cevian redan har köpt aktier för flera miljarder i banken, uppger tidningen. Övriga storbanker uppvisade bara marginella rörelser kring nollstrecket.

Uppåt var det även för Autoliv och andra bolag med fordonskoppling. I Kina tändes hopp om framsteg i den besvärliga handelskonflikten med USA efter uppgifter om landets vice premiärminister ska besöka USA:s finansminister Steve Mnuchin. Autoliv steg drygt 1,3 procent och Veoneer 1,6 procent. Morgan Stanley har upprepat sin rekommendation övervikt för Autoliv, om än med sänkt riktkurs.

Alfa Laval håller kapitalmarknadsdag på tisdagen och aktien inledde tisdagen på plus men vid lunchtid hade kursen halkat ner och var med -1,7 procent sämsta aktie på OMXS30.

I ett pressmeddelande inför kapitalmarknadsdagen upprepade bolaget de finansiella målen. Vd Tom Erixon sade även att han är rimligt optimistisk om efterfrågeläget in i 2019 och det kan komma att fortgå in till 2020.

"Vi ser ingen global recession i någons prognos i nuläget", sade Tom Erixon på tisdagen i Köpenhamn.

Olja var den sämst presterade sektorn sedan oljepriserna åter vände ner på tisdagen. Brentoljan handlades kring 68:80 dollar per fat, ned cirka 0:20 dollar från måndagseftermiddagens nivåer. Lundin Petroleum tappade 4,3 procent och Tethys Oil backade hela 6 procent.

Sobis köp av USA-rättigheterna till läkemedlet Synagis från Astra Zeneca för totalt 13,6 miljarder kronor fick inledningsvis ett gott betyg av marknaden. Aktien öppnade upp närmare 8 procent men retirerade under förmiddagen och var vid lunchtid upp 1,1 procent. Pareto skrev i en snabbkommentar att affären passar Sobi "som hand i handske", men tillägger också att prislappen för Synagis var hög.

Teknikbolaget Anoto har tecknat ett avtal med ett tryckeri i Japan. Den ekonomiska omfattningen av avtalet specificeras inte men bolaget skriver att bolaget kommer att "tjäna" 0,5 miljoner dollar per år när en kommersiell lansering sker. Aktien tillhörde en av stockholmsbörsen bästa med en uppgång på 8,2 procent.

Även kontanthanteringsbolaget Loomis har fyllt på orderblocket med en amerikansk order med ett värde om cirka 48 miljoner dollar. Aktien var upp 0,6 procent.

Gamingbolaget Paradox steg 0,3 procent efter att ha rapporterat en rörelseresultatökning om 29 procent till 68,3 miljoner kronor för det tredje kvartalet.

På rekommendationsfronten har Pareto inlett bevakning av Cellavision med en säljrekommendation och riktkurskursen 230 kronor. Aktien backade knappt 5,4 procent till drygt 257 kronor.

Pareto har också inlett bevakning av Boule Diagnostics. Här blev rådet köp med riktkursen 79 kronor, vilket följdes av en uppgång på strax över 4,5 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST