Pillermiljardär: ”Vi måste rädda planeten – därför donerar jag 1 miljard dollar”

Den schweiziska pillermiljardären och filantropen Hansjörg Wyss har en plan för att skydda världens växt- och djurarter och skänker 1 miljard dollar för ändamålet.

Växt- och djurarter håller på att försvinna snabbare än någonsin tidigare I mänsklighetens historia till följd av klimatförändringarna. Men det finns en annan sida av denna deprimerande historia, menar den schweiziska pillermiljardären Hansjörg Wyss i en debattartikel publicerad i New York Times där han även lovar att skänka bort 1 miljard dollar till ändamålet.

Det handlar om hur en enkel idé, född i USA på 1800-talet, fortfarande har möjlighet att bevara en stor del av vår planet i sitt naturliga tillstånd.

Det han syftar på är nationalparker, naturreservat och marina reservat, som alltid kommer att vara öppna för alla att uppleva och utforska. Områden som han själv, idag 83 år gammal, njöt av som ung.

Sedan världens första nationalpark, amerikanska Yellowstone, skapades 1872 har 15 procent av jordens landyta och 7 procent av havsytan bevarats i sitt naturliga tillstånd, skriver han. Han refererar till Harvard-biologen Edward O Wilson som menar att minst hälften av planeten måste bevaras för att skydda en majoritet av växt- och djurriket från att utplånas:

”Med andra ord, vi behöver bevara hälften för att rädda helheten.”

Därför har Hansjörg Wyss beslutat sig för att skänka 1 miljard dollar under de kommande tio åren med målet att skydda 30 procent av jordens yta till 2030.

”Jag vet att detta ambitiösa mål är nåbart, för jag har sett vad som kan uppnås”, skriver han.

Hansjörg Wyss grundade det schweizisk/amerikanska medtech-företaget Synthes och hans förmögenhet uppskattas till cirka 5,6 miljarder dollar.

Enligt Forbes är han en av de största filantroperna i världen. Mellan 2004 och 2008 donerade han nästan 277 miljoner dollar, enligt Businessweek.

Efter försäljningen av sina aktier i Synthes 2012 ökade hans donationer och 2013 gick han med i ”The Giving Pledge”, vilket innebär att han beslutat att ge bort större delen av sin förmögenhet. Hans huvudsakliga mål för sina donationer är miljö, social rättvisa och vetenskap.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Tipset: Fyndläge i Nordea efter kursraset – ”maffig direktavkastning”
  3. Nätverk av daytraders misstänks manipulera kurser i stora svenska aktier
  4. Ny konkurs på fastighetsplattformen Tessin
  5. Proffsen tror på kursuppgångar i år: "Farligt att tänka att börsen toppat"
  1. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  2. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  3. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  4. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant