Täby centrum i Stockholm Fotograf: Ingvar Karmhed/TT

Köpcentrumytor större än Gamla stan kan försvinna till 2025

420 000 kvadratmeter köpcentrumsyta kan försvinna i Sverige till följd av digitaliseringen och detaljhandels omvandling, skriver HUI Research i en färsk rapport.

Köpcentrumens försäljning i Sverige ökade i fjol med 0,5 procent, men prognoser visar att den börjar vika år 2021 till följd av detaljhandelns strukturomvandling och e-handelns framväxt,  skriver HUI Research i en färsk rapport framtagen i samarbete med NCSC.

Läs även: Tre decenniers tillväxtsvit bruten – köpcentrumens motor har börjat hacka

Rapporten lyfter fram två scenarier för tillväxten fram till och med 2025.  Utfallet beror på hur branschen möter de två stora utmaningarna: e-handelns framväxt och detaljhandelns strukturomvandling, skriver HUI i ett pressmeddelande om rapporten.

Scenarierna räknar med att köpcentrumsytor motsvarande 80 000 till 420 000 kvadratmeter under perioden 2017-2025 kan försvinna, exempelvis genom vakanser, konverteringar eller stängningar.

I det hårdaste scenariot kommer alltså köpcentrumytor större än Gamla stan i Stockholm att försvinna.

”Butiker i köpcentrum och handelsområden kommer tveklöst att påverkas av branschens strukturomvandling och i viss mån ersättas av andra verksamheter som till exempel restauranger, nöjen och tjänster. De aktörer som investerar i sina handelsplatser och är aktiva kommer att klara sig bäst”, säger Tobias Rönnberg, analytiker HUI Research.

Läs även: 11 butiker men värderat till 9 miljarder – så bygger Supreme upp hajpen


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.