Börsen: Sjunker under lugn handel – Peab ljusglimt

Stockholmsbörsen sjönk i lugn handel inför veckoslutet.

Nedgångar sågs även runt om i övriga Europa. Detta i kölvattnet av ett amerikanskt räntemöte under torsdagen där marknaden tog fasta på att reaktioner på den senaste tidens börsfall uteblev och att Federal Reserve således inte väntas göra avsteg från sin räntehöjningsplan.

I Stockholm avancerade defensiva aktier som Swedish Match medan råvarubolag och industri tyngde börsutvecklingen. Även Astra Zeneca fortsatte upp efter torsdagens rapport.

Vid klockan 13.20 hade OMXS30 backat 0,3 procent till 1.532 och aktier för 4,8 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. Tyska DAX-index sjönk med 0,6 procent där industrikonglomeratet Thyssen Krupp tappade rejält efter en vinstvarning. FTSE-100 i London var ned med 0,8 procent.

Bland OMXS30-bolagen steg Skanska med 3,4 procent. Byggbolaget fick stöd av ett antal upprepade köprekommendationer. Dessutom görs miljardinvestering i Polen och en större order på 850 miljoner kronor bokades för byggverksamheten i kvartalet.

Det var även uppåt för byggkollegan Peab som rapporterat under fredagen för det tredje kvartalet. Orderingången ökade med nära 8 procent och rörelseresultatet steg med drygt 4 procent jämfört med ifjol.

Albin Sandberg, analytiker på Kepler Cheuvreux sade i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt att Peab håller i sin trend med bra rapporter och håller i det tredje kvartalet upp sin koncernmarginal väl.

Aktien steg 5 procent på Stockholmsbörsen.

Råvarubolagen tyngde, en trend som var rådande även i London, där de större gruvbolagen ledde nedgången. Basmetallpriserna föll på bred front vilket satte press. I Stockholm tappade Boliden och Lundin Mining 2,5 respektive 2,7 procent.

SSAB sållade sig även till förlorarna och sjönk med 2,6 procent. Stålproducenten har förvärvat danska Saniståls distributionsaffär med ett värde på 630 miljoner kronor.

Förpackningsbolaget Billerud Korsnäs, som omgetts av uppköpsrykten, har fått sänkt rekommendation av Goldman Sachs från köp till neutral. Aktien tappade 2,4 procent.

Eftersläpare i rapportperioden Lucara Diamond tappade 3,3 på sin rapport. Kepler Cheuvreux konstaterade att ebitda-resultatet om 18,2 miljoner dollar var lägre än väntat för Lucara Diamond. Analysfirman hade väntat sig ett ebitda på 28 miljoner dollar.

Omsorgsbolaget Attendo avancerade 3,6 procent. Bolaget redovisade ett ebita-resultat på 297 miljoner kronor för tredje kvartalet (277).

I nischbanken Collector fortsätter insiderköp att strömma in. Erik Selin, som är vice ordförande i bolaget, har gjort flera köp i veckan och har nu aktier som motsvarar 2,4 procent av kapital och röster. Aktien har haft en positiv utveckling under veckan och steg med ytterligare 3,3 procent på fredagen.

Bland förlorarna fanns mobilspelsutvecklaren G5 Entertainment. Aktien har haft en tuff resa efter kvartalsrapporten tidigare i veckan och tappade ytterligare nära 5 procent under fredagen. Carnegie har valt att sänka sin rekommendation till behåll från köp. Enligt analyshuset har dess största spel Hidden City sannolikt sett sina bästa dagar och risken finns att mobilspelbolagets fjärde kvartal bjuder på negativ tillväxt.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST