Fotograf: Peab/Press

Analytiker: Byggmarknaden "mår bra" och Peab är stjärnan i klassen

Byggkoncernen Peab sticker ut som stjärnan i klassen när Skanska och NCC fortsatt att komma med nedskrivningar, tycker Kepler Chevreux.

Peab rapporterade för tredje kvartalet på fredagen. Aktien handlades under morgonen upp drygt 5 procent.

Byggkoncernen sticker ut som stjärnan i klassen när Skanska och NCC fortsatt att komma med nedskrivningar. Peab håller i sin trend med bra rapporter och håller i det tredje kvartalet upp sin koncernmarginal väl.

Det framhåller Albin Sandberg, analytiker på Kepler Cheuvreux, för Nyhetsbyrån Direkt.

Peab redovisade en rörelsemarginal på 6,0 procent för det tredje kvartalet (6,2) och analytikern påpekar att marknadsförväntan låg något lägre.

"Det finns heller ingen antydan på att marginalen skulle sjunka markant i närtid", fortsätter han.

Därtill fortsatte trenden med högre orderingång mot samma kvartal året före, noterar han.

"Det är ett 'bevis' på att byggmarknaden som helhet mår bra", påpekar han med hänvisning till det stora fokuset som råder på högprissatt bostadsrättsproduktion, något som "trots allt utgör en ganska liten del av helheten".

Läs även: Nästan 1 000 byggbolag har gått i konkurs i år: "Oroväckande utveckling"

Peab redovisade en orderingång om 11,5 miljarder kronor i kvartalet (10,7) och ökade orderstocken till 48,0 miljarder kronor, från halvårsskiftets 47,5 miljarder kronor.

Sammantaget bedömer Albin Sandberg att rapporten från Peab rättfärdigar viss kursuppgång, dels då konkurrenters rapporter har svikit samt då koncernmarginalen håller uppe.

Kepler Cheuvreux har rekommendationen köp och riktkursen 93 kronor. Peab stiger drygt 6 procent på fredagsförmiddagen till 84:80 kronor.

Peabs tredje kvartal:

Byggkoncernen sålde under det tredje kvartalet 402 bostäder (613) inom sin bostadsutvecklingsdel. Samtidigt startade bolaget produktion av 475 bostäder (463).

Peab anger i rapporten att bolaget hade en "bra geografisk spridning" i igångsättningen "där merparten av produktionsstarterna" skedde utanför huvudstadsområdena. Angående bostadsförsäljningen heter det att "avmattningen på bostadsrättsmarknaden har påverkat även tredje kvartalet i form av en lägre aktivitet, framför allt i Stockholm".

Vid utgången av september uppgick Peabs totala antal bostäder i pågående produktion till 6.105 enheter och 64 procent var sålda. Det kan jämföras med halvårsskiftets 6.020 bostäder i produktion och andel sålda om 64 procent.

Peabs intäkter inom bostadsutveckling var 1.661 miljoner kronor i det tredje kvartalet (1.795) med ett rörelseresultat på 127 miljoner kronor (177). Det innebar en marginal om 7,6 procent (9,9).


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST