Fotograf: Richard Drew

Rally på USA-börserna - med tech och cannabis i täten

De ledande USA-börserna handlades tydligt högre på onsdagen.

 

Det amerikanska mellanårsvalet till kongressen blev som förväntat och marknaderna tycktes reagera med lättnad.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 2,2 procent till 25.178, medan S&P 500 var upp 2,1 procent till 2.814 Teknikorienterade Nasdaq ökade 2,6 procent till 7.571.

Sektorsvis var det genomgående positiva rörelser med starkast utveckling detaljhandel, +4,2 procent.

På bolagsfronten gick cannabisaktier starkt efter att delstaten Michigan röstat för en legalisering av rekreationsanvändning av drogen och Missouri blivit den 31:a delstaten att legalisera medicinsk cannabis. Sektorn fick en ytterligare skjuts efter justitieministern Jeff Sessions avgång då denne har varit en motståndare till legalisering, konstaterar CNBC. Bland bolag tog Tilray täten, upp 30,6 procent.

Kosmetikakoncernen Coty rasade 22,5 procent efter att ha levererat en rapport för räkenskapsårets första kvartal som inte föll investerarna i smaken. Nettointäkterna summerade till 2,03 miljarder dollar, att jämföra med analytikernas förväntningar om 2,17 miljarder dollar, enligt Bloomberg News.

Kontorsmaterialkedjan Office Depot avancerade 24,0 procent efter att rapporten för det tredje kvartalet kommit in över analytikernas förväntningar.

Apple och Qualcomm för inga samtal om en förlikning, enligt Reuters. Bakgrunden till den pågående tvisten är att Apple hävdar att ett avtal, som ger underleverantören rätt till en andel av försäljningspriset telefoner, inte är giltigt. Qualcomm var ned 0,7 procent medan Apple ökade 3,0 procent.

Designermärket Michael Kors tappade 14,6 procent. Detta efter att bolaget kommit med svaga intäktssignaler i sin delårsrapport.

Oljeaktier gick framåt efter att väljarna i Colorado röstat ned ett förslag som kunde ha begränsat borrning efter olja och gas i delstaten. Anadarko Petroleum steg 5,7 procent och Noble Energy 4,2 procent. Samtidigt visade statistik att från USA:s energidepartement, DOE, att lagren av råolja steg 5,8 miljoner fat under förra veckan. Analytikerna hade väntat sig en uppgång med 2,4 miljoner fat, enligt Reuters prognosenkät.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var oförändrad vid 3,22 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.