Ingves: Får vi rätt fördubblas bolåneräntorna de kommande åren

Får Riksbanken rätt i sin räntebana kommer bolåneräntorna att fördubblas de kommande åren.

Det sade riksbankschef Stefan Ingves vid en utfrågning i finansutskottet på torsdagen.

"Flertalet hushåll har valt att låna till rörlig ränta och om vi får rätt kommer räntorna att stiga under överskådlig tid. Räntorna på bolån kommer då att fördubblas", sade han.

Läs mer: Riksbanken frågades ut – då stärktes kronan

Stefan Ingves sade även att det är viktigt att alla räknar igenom hur stora lån de kan ta och att det inte går att utesluta att enskilda hushåll kan komma i kläm när räntorna stiger.

"Har man räknat fel kommer säkert en och annan att ta konsekvenserna av det", sade han.

Vice riksbankschef Martin Flodén sade att hushållen räknar med stigande räntor och också klarar av det.

"Hushållen är ganska väl rustade för de blygsamma ränteförändringar vi ser framför oss", sade han.

Han påpekade dock att Riksbanken inte kan styra penningpolitiken efter de mest skuldsatta, och om inflationen skulle stiga mer än väntat måste Riksbanken agera med mer kraftfulla räntehöjningar, vilket skulle få större effekter på högt skuldsatta hushåll.

Vid sitt senaste räntebesked i slutet av oktober lämnade Riksbanken som väntat räntan oförändrad på -0,50 procent och signalerade fortsatt en höjning med 25 punkter i december eller februari.

Beskedet var väl i linje med förväntningarna, men det som stack ut något var att Martin Flodén gjorde Henry Ohlsson sällskap och röstade för en räntehöjning till -0,25 procent.

Läs även: "Vi ser en långsam stabilisering av bostadsmarknaden"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.