Rafflande spelbolagsdrama på Stockholmsbörsen - G5 rasar 20 % och Starbreeze tokrusar lika mycket

Stockholmsbörsen bjuder på stor dramatik i spelsektorn idag.

Stockholmsbörsen handlades i linje med de ledande europeiska börserna i negativt territorium på tisdagen.

På storbolagslistan OMXS30 var det förhållandevis små kursrörelser men bland de rapporterande spelutvecklarna svängde det desto mer, där Starbreeze aktie rusade och mobilspelsutvecklaren G5 Entertainments aktie rasade.

Vid 12.45 noterades OMXS30-index ned med 0,5 procent till 1.532. Aktier till ett värde av 4,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Europa noterades DAX-indexet på -0,1 procent, CAC40 på -0,2 procent och i London backade FTSE100 0,7 procent.

Bland OMXS30-bolag tyngde klädjätten H&M som sjönk med 2,5 procent. Stålproducenten SSAB tillhörde vinnarna och för detta räckte det med en uppgång på 1,2 procent. En rad industribolag som Atlas Copco, Assa Abloy, Volvo och SKF noterades också på plus.

Tyska e-handlaren Zalando kom med en rapport som var under förväntningarna men där bolaget upprepade prognoser för helåret. Tillväxten ska stiga i den lägre delen av intervallet 20-25 procent. Zalandoaktien tappade nära 9 procent i Frankfurt. Investmentbolaget Kinnevik, som äger 32 procent i Zalando, noterades ner 0,3 procent.

Bland sektorerna utmärkte sig oljebolagen och sektorn var vid lunchtid upp 1,8 procent där Ipco och Black Pearl gick bäst. De båda Lundin-bolagen, som ska gå samman, steg på en bra rapport från Ipco. Enligt en kommentar från Pareto var kassaflödet starkt i Ipco och resultatet var bättre än väntat. Både Ipco och Black Pearl steg drygt 8 procent.

Även Tethys Oil steg efter sin rapport med 8,3 procent. Positiva kommentarer kring produktionen bidrog till det. Bolaget väntar sig att oljeproduktionen ökar mot den högre delen av tidigare guidning i slutet av året samt att försäljning väntas ske till högre priser.

Förmiddagens stora vinnare var småspararfavoriten Starbreeze. Spelutvecklarens aktie steg med över 23,3 procent. Kvartalsrapporten bjöd som väntat på en förlust, och målsättningen om att ebitda-resultatet ska vara positivt från det fjärde kvartalet upprepades. Det som ska vända bolaget till svarta siffror i innevarande kvartal är spelet Overkill's The Walking Dead som lanseras på tisdagen.

Sämre gick det för mobilspelsutvecklaren G5 vars aktie rasade med över 19,2 procent på sin rapport. Högre användarförvärv, som andel av intäkterna, har påverkat kostnaderna. Rörelseresultatet under tredje kvartalet blev 24 procent lägre jämfört med fjolåret.

Kasinoaffiliatebolaget Catena Medias rapport var något bättre än Infront Datas konsensussammanställning och vid lunchtid var aktien oförändrad. Den underliggande, organiska tillväxten uppgick till 17 procent under kvartalet och resultatet per aktie ökade med 25 procent.

"Under fjärde kvartalet börjar vi se nyttan av stordriftsfördelarna, den organiska tillväxten ligger enligt förväntningarna och vi fortsätter att röra oss i samma riktning framöver", skrev Catens Medias vd Per Hellberg i rapporten.

Även Moberg Pharma sällade sig till förlorarna och sjönk med drygt 6,2 procent. Bolaget redovisade siffror för det tredje kvartalet som var åt det svagare hållet enligt en kommentar från Pareto.

Även Bactiguard tappade nära 6 procent på sin rapport. Medicinteknikbolaget som hade ett starkt andra kvartal kunde inte upprepa bedriften under det tredje kvartalet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST