Fotograf: Jonas Ekströmer / TT

Ulf Kristersson prövas som statsminister i riksdagen

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommer nomineras som statsministerkandidat.

Talmannen kommer nästa måndag att formellt nominera Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som statsministerkandidat och låta riksdagen rösta om honom i nästa vecka.

Det sade talman Andreas Norlén vid en pressträff på måndagen.

"Nu är det dags att riksdagen tar ställning", sade han.

Han sade att processen måste föras framåt och ställas på sin spets med en omröstning om ett skarpt förslag, och att Ulf Kristersson är mest lämplig att rösta om.

"Det finns en logik i att den som avsatt en regering själv får försöka. En majoritet av partierna i riksdagen tycker också att han bör bli statsminister", sade Andreas Norlén.

Anledningen till att han inte i dag lägger nomineringen formellt är för att det är en unik situation där det inte är klart om Ulf Kristersson kommer att tolereras av riksdagen.

"Det är inte på förhand uppenbart hur partier kommer att ställa sig till Ulf Kristerson som statsminister", sade han och tillade att han därför vill ge partierna ytterligare lite tid och låta Ulf Kristersson precisera sitt regeringsförslag med vilka partier som ska ingå i regeringen.

Talmannen kommer enligt praxis att ange vilka partier som ska ingå i Ulf Kristerssons regering när han lägger nomineringen nästa måndag.

En omröstning kan tidigast hållas nästa onsdag. Samtidigt ska en övergångsbudget läggas fram på torsdagen, vilket komplicerar läget.

"Det kommer att äga rum en omröstning nästa vecka", sade Andreas Norlén.

Han sade att han har "en tanke" om hur processen ska gå vidare om Ulf Kristersson inte skulle tolereras av riksdagen, men att han nu först vill låta riksdagen rösta.

Det enda som skulle kunna få talmannen att ändra sig om att nominera Ulf Kristersson under den kommande veckan är om det kommer fram en annan statsministerkandidat som mest troligt skulle tolereras av riksdagen. Han påpekade dock att detta inte verkar särskilt sannolikt.

Andreas Norlén sade också att det för närvarande inte finns förutsättningar att ge ett ytterligare sonderingsuppdrag till någon annan. Centerledaren Annie Lööf är beredd att få ett sonderingsuppdrag, om hela alliansen stödjer detta, men två av de fyra allianspartierna, Kristdemokraterna och Moderaterna, säger nej till det.

 

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST